Како се обиљежава крсна слава на дане жалости

ГС
Foto: Илустрација

Послије трагедије у ОШ "Владислав Рибникар" у којој је живот изгубило девет људи, осам ученика и школског портира када их је ученик Коста К. (14) убио хицима из ватреног оружја, Влада Србије прогласила је тродневну жалост која ће трајати од петка, 5. маја, до недјеље 7. маја.

Шта све подразумијева тродневна државна жалост, која се правила морају поштовати, како се понашати и имали казни ако се неко од њих прекрши? Само су нека од питања која занимају.

Како славити славу када је Дан жалости
Александар Прашчевић, свештеник и парох Старе Карабурме у Београду објаснио је за "Жена.рс" како се у околностима када је проглашен Дан жалости слави крсна слава.

"Крсну славу увек треба да славимо али у неким случајевима за Крсну славу не треба да се веселимо. У том погледу треба правити разлику између верског обреда, који подразумева молитву за чланове породице и освећење славског колача, и народног обичаја веселити се, који је карактеристичан за славски свечани ручак и сусрет са родбином и пријатељима", каже он.

Према његовим ријечима, трагедија која се догодила у београдској основној школи "потресла је све је до дубине наших душа и ових дана сви смо тужни у својим срцима".

Велики број људи који у суботу слави Ђурђевдан пита се могу ли, и на који начин смију да славе крсну славу!

"Празник Светог Великомученика Георгија, који славимо у суботу 6. маја, када је проглашен дан жалости у нашој Отаџбини, прилика је да се по савету Патријарха српског Порфирија сви заједно помолимо Васкрслом Господу за покој душа пострадалих, као и за мир и међусобну љубав", закључује Прашчевић.

Јасна Јојић, етнолог указала је на то да иако је дан жалости, то ни у ком случају не значи да слава мора да се одлаже.

"Нема гласне буке и весеља, што не значи да не може да се пусти тиха класична музика. Прослава крсне славе је чин који окупља породицу да на тај празник породице проведу време заједно и посвете се вери. Све може да буде исто као иначе, само наравно без весеља, музике, играња кола... Ако се неко ипак одлучи на то да прави весеље сносиће казну коју је прописала држава", говори Јојић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана