Како постати регистровани пружалац услуга у вези са дигиталном имовином у Српској?

Јована Диљевић
Како постати регистровани пружалац услуга у вези са дигиталном имовином у Српској?

Измјене Закона о тржишту хартија од вриједности из 2022. године биле су окидач који је омогућио да се сва правна и/или физичка лица која испуњавају потребне услове и имају жељу за рад са дигиталном имовином могу регистровати као пружаоци услуга у вези са дигиталном имовином.

Наиме, поменутим Законом дефинисане су виртуелне валуте као и сам појам и конкретни дозвољени послови пружаоца услуга у вези са дигиталном имовином, који су детаљно обрађени у претходним чланцима овог серијала. Комисија за хартије од вриједности је, да би омогућила вођење евиденције и регистрацију пружаоца услуга у вези са дигиталном имовином, по усвајању измјена Закона, усвојила и Правилник о евиденцији пружалаца услуга у вези са виртуелним валутама.

Можемо рећи да је Правилник о евиденцији пружалаца услуга у вези са виртуелним валутама својеврсни буквар за све оне који желе да се региструју као пружаоци услуга у вези са виртуелним валутама, јер садржи одговоре на сва питања о поступку предавања захтјева за упис у евиденцију, неопходне документације и самих услова које је потребно испунити, а у наставку ћемо исказати кратки приказ тока једног поступка за упис у евиденције.

Шта је евиденција пружалаца услуга у вези са виртуелним валутама?

Евиденција представља јединствену базу података, која је јединствена, електронска и централизована, а која садржи основне податке о уписаним пружаоцима услуга као и документе по основу којих је упис одобрен.

Као прво, да би правно и/или физичко лице поднијело захтјев са упис, претходно је дужан да код било које пословне банке (са сједиштем на територији БиХ) поднесе захтјев за отварање рачуна за посебне намјене на који ће се депоновати средства сва новчана средстава корисника пружаоца услуга а који су имаоци виртуелних валута. Важно је напоменути да су корисници у великој мјери заштићени, јер се њихова средства могу користити искључиво за куповину и продају виртуелних валута тј. у сврху реализације пружања услуга у вези са виртуелним валутама. Дакле, новчана средства која су депоновања на рачуну за посебне намјене ни у ком случају не представљају власништво пружаоца услуга, не улазе у његову имовину нити могу бити предмет његове стечајне или ликвидационе масе. Такође, тако депонована средства, не могу бити кориштена као предмет принудног извршења нити намирења повјерилаца пружаоца услуга.

Као друго, пружалац услуга је дужан да их, прије ступања у било који дозвољени пословни однос са клијентима/корисницима, упозна о сљедећем:

-    да Република Српска, Комисија за хартије од вриједности РС нити било који други орган јавне управе не гарантују за вриједност витруелних валута те самим тим не могу сносити одговорност за потенцијалну штету коју трговина виртуелним валутама може произвести за корисника;
-    ризицима који укључују дјелимични или потпуни губитак средстава приликом трговине виртуелним валутама.

Чланом 5 Правилника о евиденцији пружалаца услуга у вези са виртуелним валутама дефинисана је таксативно сва неопходна документација како за физичко тако и за правно лице које подноси захтјев за упис у евиденцију пружаоца услуга у вези са виртуелним валутама, а која се прилаже уз попуњен образац Захтјева за упис који чини прилог 1 именованог правилника. Детаљније о самој документацији и захтјеву за упис у евиденцију сви заинтересовани могу пронаћи ОВДЈЕ.

Комисија за хартије од вриједности у року од 30 дана од дана пријема уредног захтјева за упис издаје увјерење о упису у евиденцију пружалаца услуга у вези са виртуелним валутама. Поменуто увјерење, суштински, предстваља дозволу за пружање услуга подносиоцу захтјева, који са даном издавања увјерења може започети са конкретним/дозвољеним услугама као регистровани пружалац услуга у вези са виртуелним валутама.

Ауторски текст адвоката Јоване Диљевић

Напомена: Текст не представља правни савјет, већ лични став аутора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана