Како остати безбједан на интернету – задатак за све субјекте друштва

Г.С.
Како остати безбједан на интернету – задатак за све субјекте друштва

Након Сарајева, Тузле и Мостара, панел-дискусија у оквиру друштвено одговорне кампање компаније m:tel „Не затварајмо очи! Заштитимо дјецу на интернету" одржана је и у Требињу

У сали Културног центра у Требињу одржана је четврта панел-дискусија под називом „Како остати безбједан на интернету – задатак за све субјекте друштва" коју је реализовала компанија m:tel у циљу заштите дјеце на интернету. Овај догађај, који је дио друштвено одговорне кампање „Не затварајмо очи! Заштитимо дјецу на интернету", оставио је снажан утисак на присутне, а посебно је истакао важност мултидисциплинарног приступа у рјешавању овог комплексног питања.

Један од кључних говорника на панелу био је Оливије Зимоња, начелник Одјељења за високотехнолошки криминалитет Министарства унутрашњих послова Републике Српске. У свом излагању истакао је нужност заједничке борбе свих субјеката друштва против опасности које вребају на интернету, али и квалитетне и стручне едукације, првенствено усмјерене ка родитељима.

Говорећи у име компаније m:tel, Немања Лубура, главни инжењер за планирање, развој и изградњу сервиса и сервисних система, представио је посебно креирану услугу „Сигуран нет" која се реализује у готово свим школама Републике Српске, а доступна је и свим осталим корисницима m:tel-а. Ова услуга, усмјерена на едукацију корисника и имплементацију напредних технолошких рјешења, представља корак ка стварању сигурнијег онлине окружења и по ријечима Лубуре има за циљ да филтрирањем садржаја заштити све оне који су на интернету, јер није довољно само омогућити интернет већ га је потребно учинити сигурним мјестом за учење и напредак.

Зорана Копривица, социолог из Центра за социјални рад Требиње, нагласила је важност сарадње свих релевантних институција у борби против онлине пријетњи, а Маја Ковачевић, психолог Плавог телефона, једине савјетодавне линије за дјецу и младе у БиХ, истакла је потребу за континуираном подршком дјеци у разумијевању и суочавању са изазовима онлине свијета, те нужности сарадње и едукације родитеља.

И након ове панел-дискусије одржане у Требињу панелисти су сагласни у закључку да је пред стручном јавности комплексан проблем који се може рјешавати само квалитетном превенцијом која укључује едукацију и сарадњу свих субјеката друштва.

Кампања „Не затварајмо очи! Заштитимо дјецу на интернету" и овом панел-дискусијом наставља да инспирише заједницу да предузме конкретне кораке у заштити дјеце на интернету, а овај панел је само један од многих догађаја који ће обиљежити ову важну иницијативу.

За додатне информације о кампањи „Не затварајмо очи! Заштитимо дјецу на интернету" посјетите mtelblog.ba.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана