Како одлазак на љетовање учинити што јефтинијим

Вељко Зељковић
Како одлазак на љетовање учинити што јефтинијим

БАЊАЛУКА - Грађани Републике Српске који током овог љета одлуче да свој годишњи одмор проведу на мору, рецимо у Црној Гори или Грчкој, требало би да добро испланирају гдје ће сипати гориво, јер у зависности од мјеста гдје то ураде, могли би проћи јефтиније за чак 160 марака.

Ово планирање посебно има смисла уколико се неко одлучи да аутомобилом крене пут Грчке, до које, у зависности од тога који дио пожелите да посјетите, има око 1.200 километара. Ако, рецимо, неко крене из Бањалуке, преко Србије и Сјеверне Македоније па до Грчке, најјефтинија варијанта јесте да одмах напуни до врха резервоар, а други пут у Сјеверној Македонији, прије него што уђе у Грчку. У овом случају, овај пут, бар што се тиче потрошње, односно издатака за гориво, коштаће око 250 марака без плаћених путарина.

Ова рачуница је направљена претпостављајући да је потрошња једног  аутомобила око осам литара на 100 километара, а што онда значи да ће до Грчке ваш аутомобил потрошити између 95 и 100 литара горива. 

Калкулације

Уколико, међутим, којим случајем одлучите да гориво други пут сипате у Србији или, рецимо, у Грчкој, рачун ће бити знатно већи -  за 80 марака у једном правцу. Ако овоме додамо и повратак, ако се добро не испланира ово путовање, могли бисте скупље проћи за чак 160 марака.

Због тога је препорука да одмах напуните резервоар прије кретања на одмор, а други пут у Сјеверној Македонији, у којој је цијена горива приближно иста као и у Републици Српској, те да евентуалну допуну обавите у Србији. Цијене горива у Грчкој тренутно се крећу око 1,9 евра по  литру, што је око 60 центи више од цијене на овим просторима. 

Одређене уштеде се могу остварити и приликом путовања у Црну Гору, у којој су тренутне цијене горива на бензинским пумпама више за 40 до 50 фенинга од оних у Републици Српској и крећу се око три марке. У овом случају такође је најбоља варијанта, наисплативија, да одмах наточите пун резервоар, који вам је довољан до Црне Горе, до које у просјеку има око 440 километара, те да тај поступак поновите у повратку.

Када су у питању сви трошкови путовања, рачунајући и путарину, одлазак и повратак из Грчке, трошкови износе око 450 марака, без купљених сендвича и воде. И ово је најјефтинија варијанта.

Трошкови

Грчка је, иначе, једна од најпопуларнијих дестинација за љетовање код Срба већ дужи временски период, а сваке године угости око 30 милиона посјетилаца из цијелог свијета. Цијене смјештаја варирају у зависности од туристичке дестинације, близине мора и врсте смјештаја. Хотелски смјештај кошта између 30 и 200 евра по ноћи, у зависности од категорије хотела, док је цијена једнособног апартмана од 30 до 100 евра по ноћи, а двособног од 60 до 150 евра. Када се подвуче црта, једној просјечној породици за одлазак у Грчку аутомобилом на десетодневни одмор неопходно је између 1.600 и 2.500 марака, не рачунајући трошкове хране. Цијена гироса је између три и 4,50 евра, али негдје иде и до десет, пице око 12, а роштиља 14 евра, наводи се на порталу “Грчка инфо”. Пиво - пет евра, па до чак осам евра.

Неки који су већ били на љетовању у Грчкој разочарани су високим цијенама. Према ријечима једне Бањалучанке, улаз на једну од  плажа плаћала је осам евра уз додатних три за лежаљку. За викенд је тај комплет 14 евра. Тапациране, боље лежаљке су и до 20 евра. Указала је да у појединим угоститељским објектима мало пиво кошта чак осам евра, колико кошта једна мала гајба у продавници.

Шта је забрањено

У Грчку је, иначе, забрањен унос меса, млијека и млијечних производа. То значи да на море у Грчку не можете носити виршле, шницле, шунку, сир, млијеко, јогурт, павлаку... Такође, није дозвољено носити кувана и пржена јела и кварљиве намирнице. Гранични службеник има право да вам ове намирнице одузме и баци. Може се понијети до пет килограма свјежег воћа и поврћа, осим кромпира, до два килограма млијека у праху за бебе, као и до два килограма хране за кућне љубимце.

Такође, нико неће замјерити ако се понесе и рижа, кечап, готова јела, макарони, кекс, чоколада, вода, сокови, све док вриједност ових намирница не прелази 300 евра по путнику (150 евра за млађе од 15 година). Путници треба да имају у виду да се од њих може захтијевати да на царини докажу да је роба купљена само за личну употребу.

Дозвољен је и један бокс цигарета, али и до 10.000 евра у готовини. Износ преко тога мора се пријавити на граници. Изношење антиквитета из Грчке је строго забрањено и кажњиво без посебне дозволе Археолошке службе у Атини. Од битних информација потребно је напоменути да је због великих врућина опасност од пожара велика, те је у функцији број 112 који обавјештава све о потенцијалној опасности. Поруке које стижу са овог броја доступне су на грчком и енглеском језику.

Монтенегро

Слична ограничења постоје и у Црној Гори. Путници могу пренијети три килограма свјежег воћа и поврћа, осим кромпира, један букет или вијенац, један килограм луковица и гомоља украсног биља, као и три саксије собног биља, украсног грмља, осим бонсаија.

Када је ријеч о лијековима, у Црну Гору путник са собом може унијети количину медикамената која му је потребна највише за шест мјесеци. Уколико лијек садржи дрогу, може се унијети у количини која покрива 30 дана, а за то је потребна потврда љекара не старија од 90 дана.

Путник у Црну Гору може унијети, па тако и изнијети, без пријављивања царинском органу новац у еврима или валути која није евро у укупном износу, односно противвриједности износа до 10.000 евра.

Када је ријеч о храни, путник у Црну Гору може унијети храну за личне потребе у количини која не прелази један килограм сушеног воћа, поврћа, сушених гљива, сирове кафе, какаоа у зрну, зачина или чајева. Такође, одобрен је унос за алкохолна пића у оригиналној амбалажи у количини од једног литра, осталих пића у оригиналној амбалажи два литра и флаширане воде у оригиналној амбалажи до пет литара. Забрањен је унос меса, млијека и млијечних производа.

Грађани који планирају да проведу одмор дуж црногорске обале треба да оставе дио новца и за дневно плаћање паркинг мјеста за аутомобил, без обзира на то што ће боравити у хотелу. Исто важи и за плаћање лежаљки и сунцобрана. За обје ставке потребно је издвојити по десет до 15 евра дневно.

Путарина

Они који се одлуче да аутомобилом крену пут Грчке, преко Београда до Прешева, мораће за путарину издвојити 28 марака. Када је у питању Сјеверна Македонија, путарина се плаћа у три наврата по 1,5 евра, а у случају Грчке ова накнада се креће око 2,5 евра.

Цијене намирница у Грчкој

Хљеб од 1,10 до 1,90 евра

Литар млијека од 1,12 до 2,80 евра

Јаја (паковање од 12 комада) до 3,50 евра

Сунцокретово уље до 2,60 евра

Килограм парадајза 2,10 евра

Килограм паприка 3,80 евра

Кисела седам евра

Када је ријеч о цијенама у Црној Гори, велику пажњу недавно је привукао један пост огорченог туристе који борави у Тивту. Он је истакао да је у једном од кафића два еспреса, једну киселу воду и двије ракије платио чак 24 евра. Кисела седам евра. Човјек је био прилично изненађен, а овај рачун је подијелио на друштвеној мрежи “Икс”, гдје су многи коментарисали објаву.

У коментарима су га једни упитали шта је очекивао када је одлучио да сједне у кафић у тако популарном и општепознатом и скупом мјесту, док су други говорили да ни у најпознатијим европским метрополама цијене нису тако високе. “Ни у Риму еспресо не кошта три евра”, “Ово је класично ударање по ушима”, “Кафа не би смјела да кошта више од 2,5 евра, а кисела преко четири”, “'Шљива' скупља него 'бурбон'“, били су само неки од многобројних коментара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана