Како мијењати виртуелне валуте за новац или њима трговати путем криптомата

Јована Диљевић
Како мијењати виртуелне валуте за новац или њима трговати путем криптомата

У колико сте заинтересовани за куповину виртуелних валута на банкомату у БиХ, овим чланком ћемо објаснити шта су то криптомати и на који начин они функционишу.

У данашње вријеме, у колико гледамо традиционално финансијско пословање, већина грађана новац са својих властитих рачуна подиже путем мреже банкомата својих банака, управо да би избјегли чекање у редовима. Честа је ситуација, поготово на путовањима, да се новац подиже на банкоматима који не припадају нити једној од комерцијалних банака, као што су, на примјер, Еуронет банкомати.

Управо по принципу Еуронет банкомата функционишу и криптомати који не припадају нити једној банци, али ћете ипак приступањем истом успјети исплатити новац или виртуелну валуту (нпр. Битцоин) зависно коју од трансакција вршите. 

А, шта су то криптомати?

Криптомати су уређаји који у својој суштини веома личе на класичне банкомате, а који омогућавају куповину и продају дигиталне имовине за готов новац. Разлика од класичних банкомата је у томе што у случају класичних банкомата ви само подижете новац који већ посједујете на личном трансакционом рачуну. Док, код банкомата за виртуелне валуте мијењате виртуелну валуту за папирнати новац, или продајете/купујете виртуелне валуте путем крипто-банкомата.

Сличност са класичним банкоматима је та што је принцип рада криптомата јако сличан подизању готовине на класичним банкоматима без употребе картице, тј. путем уноса једнократног кода који је генерисан на ваш евидентирани бр. телефона, а који омогућава приступ вашим средствима без употребе картице. Код криптомата, предност је да већ имате отворен новчаник за виртуелне валуте. Оно што је неопходно за кориштење криптомата је свакако паметни телефон. Приступом криптомату, програм ће тражити да унесете ваш број телефона, на који ће вам бити прослијеђен приступни код.

По уносу кода, одабраћете опцију да ли купујете и/или продајете виртуелну валуту. У колико већ имате крипто новчаник, процес ће за вас бити поједностављен на начин да ћете само на свом телефону покренути крипто новчаник,  скенирати "QR" код са вашег крипто новчаника, и у зависности од тога да ли купујете или продајете виртуелне валуте: 

1.    Уплатићете новчанице (најбоље да их имате у апоенима од по 100, 200 КМ – јер ће оне сигурно од већине произвођача криптомата бити прихваћене), и тиме ћете завршити процес куповине, а стићи ће вам и објашњење колика вриједност одабране виртуелне валуте је легал на ваш крипто новчаник.
2.    Одабраћете коју вриједност (колико) виртуелних валута продајете, и поменути износ виртуелних валута ће бити повучен са вашег крипто новчаника, а вама ће криптомак избацити противвриједност у новцу у жељеној валути.

Оно што је битно напоменути је да кориштење криптомата подразумијева и наплату провизије (као код кориштења класичних банкомата), која се креће око 9%, док замјеном криптовалута за комерцијалне валуте путем онлине платформи – мјењачница можете очекивати мање иницијалне трошкове и провизију од око +- 2% по трансакцији, па је на корисницима да одаберу да ли желе да тргују криптовалутама на самом криптомату или путем све већег броја регистрованих  онлине платформи за трговину.

Ауторски текст адвоката Јоване Диљевић

Напомена: Текст не представља правни савјет, већ лични став аутора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана