Како је у Српској обиљежен 1. мај

ГС/Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА – И у Српској, као и широм свијета 1. мај – Међународни празник рада обиљежен је на разне начине - углавном излетима у природи уз роштиљ, али и радно.

Савез синдиката Републике Српске организовао је у бањалучком парку „Младен Стојановић“ протестно окупљање на коме су се окупили синдикалци и радници.

Бањалучане је обрадовало неочекивано угодно вријеме, па су махом отишли на неко од оближњих излетишта, па су улице највећег града Српске готово потпуно пусте.

Првомајски уранак Добојлије су јутрос дочекале уз Градски дувачки оркестар, који његује ову стогодишњу традицију обиљежавања Међународног празника рада.

Оркестар је извео корачнице и друге нумере и, према ријечима капелника Горана Митровића, не одустају од манифестације која је некада била много масовнија, а чланови оркестра радосније прихваћени.

Бројни Требињци и туристи окупили су се данас на излетиштима у околини Требиња како би прославили 1. мај, Међународни празник рада.

Гости најјужнијег града Српске који су дошли из више земаља, домаћи туристи, али и грађани Требиња уживали су у дружењу у природном амбијенту излетишта Студенац, Ластва и Јазина.

Градске улице данас су биле пуне, а туристи и грађани уживали су у лијепом времену и данашњи празник провели у шетњи Требињем или у неком од угоститељских објеката.

Магла и тмурно вријеме јутрос нису спријечили неколико десетина Братунчана да по традицији дођу на омиљено излетиште Рајска плажа, поред Дрине, како би у дружењу уз роштиљ и пјесму прославили 1. мај, али је ипак најживље у малињацима гдје се изводе радови у засадима.

Највише становника Братунца данашњи Међународни празник рада проводи на уређењу малињака по чему је ова општина препознатљива као највећи узгајивач овог воћа у Републици Српској.

Тако је и у сребреничкој општини. Граја и смијех бројних малинара, који породично изводе радове у засадима дјелује да је у воћњацима живље и боља атмосфера него на излетиштима.

Такође, изводе се и други пољопривредни радови на њивама, а организованих садржаја поводом 1. маја у овим мјестима нема.

Становници Билеће празник рада, 1. мај, проводе породично, у својим домовима, у природи или у оближњим селима из којих потичу.

Више од 20 младих Фочака учествовало је данас у акцији уређења старог православног гробља у некадашњој Српској Вароши, као и уређења порте Храма Светог Николе, коју је организовала Црквена општина Фоча заједно са вјерним народом.

 

Док је једна група била ангажована око саме цркве, друга је уклањала густо растиње и трње са старог гробља, на узвишењу изнад Храма Светог Николе.

Свештенство каже да је акција организована на Празник рада, па је православна омладина показала да се, умјесто лумповања уз акохол и претјеривања са храном, овај празник може провести на много кориснији начин.

Протест у Брчком

Више стотина чланова Синдиката Брчко дистрикта, грађана и незадовољних радника данас су мирном протестном шетњом од Трга правде до градске Вијећнице још једном указали на, како су навели, тежак положај радника у Брчком.
Предсједник Синдиката Брчко дистрикта Игор Бабић је у изјави за медије рекао да брчански синдикалци неће пристати на процентуално повећање плате које Влада дистрикта заговара.

Он је навео да од извршне и законодавне власти траже формирање одјељења за рад и радне односе, доношење колективног уговора којим би била ријешена питања накнада на плате у складу са условима на раду, као и линеарно повећање плате.

Бабић је изразио наду да ће се до краја године доношењем Колективног уговора радничка права у Брчком након 23 године подићи на виши ниво.

Предсједник Синдиката интегрисаног образовања у Брчком Менсур Мујкановић рекао је да је данас свијест радника на вишем нивоу, што је показала и данашња мирна протестна шетња.

Мујкановић је рекао да Синдикат чека позив на преговоре са Владом Брчко дистрикта о рјешавању њихових конкретних захтјева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
Рођено 17 беба
Рођено 17 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана