Како ће становници Српске дочекати Нову годину

Агенције
Foto: Град Бањалука

У већини локалних заједница у Српској организован је дочек нове, 2023. године на отвореном, уз наступе познатих извођача и богат пратећи програм.

Бањалука

У Бањалуци ће за Нову годину на Тргу Крајине наступити Гоца Тржан, те групе "Легенде" и "Галија", а смјештајни капацитети за новогодишњи дочек су попуњени.

За вечерашњи дочек Нове године прво ће наступити група "Легенде", а потом Гоца Тржан, која ће све посјетиоце забављати до један час иза поноћи.

У 23.59 часова услиједиће одбројавње и новогодишњи ватромет.

Првог дана Нове године Бањалучане и све туристе забављаће група "Галија".

Два велика концерта за дочек и репризу Нове године поклон су Градске управе свим грађанима, али и туристима, а програм обје вечери почеће у 21.00 час.

Из Градске управе наводе да је због велике заинтересованости суграђана и великог броја туриста из земље и региона који ће Нову годину дочекати у Бањалуци одлучено да бина буде постављена на главну градску саобраћајницу.

У уређеном амбијенту Парка Петар Кочић Бањалучане и све који су одлучили да посјете Бањалуку очекује сјајна гастрономска понуда.

Бањалучани, посјетиоци и туристи и даље имају прилику да посјете "Зимзобал", зимски град у Парку Петар Кочић, са богатом понудом, али и клизалиште и луна парк на Тргу Крајине.

-Смјештајни капацитети за дочек Нове године у Бањалуци су попуњени, што је чини интересантном новогодишњом дестинацијом - рекла је Срни портпарол бањалучке Туристичке организације Бранка Бранковић.

Она је нагласила да је велики број гостију пристигао из Словеније, који су и највјернији гости, те додала да су ове године дошли и гости из Црне Горе.

-Из Херцег Новог и Подгорице више од 200 Црногораца стигло је на прославу Нове године у Бањалуци - истакла је Бранковићева.

Она је рекла да је много гостију пристигло из дијаспоре, али не поријеклом из бањалучке регије, већ из земаља региона.

Бранковићева је навела да је прошле године у Бањалуци током двије новогодишње ноћи боравило око 70.000 људи, те да су очекивања да ће овај број бити премашен.

Из Удружења угоститеља Републике Српске наводе да је новогодишњи програм који нуди Бањалука интересантан и привлачи велики број туриста.

Када је ријеч о цијенама, из Удружења наводе да је Бањалука много повољнија у односу на регион и остале градове у Српској.

-Наше гостопримство и наша гастрономска понуда један су од разлога због чега људи долазе код нас - истичу из Удружења угоститеља Републике Српске.

Многи Бањалучани Нову годину дочекаће и у кућној атмосфери са породицом.

Бијељина

Грађани Бијељине ће Нову годину моћи да дочекају на Градском тргу гдје ће госте забављати рок група "Кербер".

У поноћ се очекује и новогодишњи ватромет.

Многи грађани дочекати Нову годину са члановима породице и пријатељима у кућама или у неком од градских ресторана или хотела.

Млади се, осима на Тргу, припремају да дочекају Нову годину у неком од бројних кафића.

Приједор

И на Тргу мајора Зорана Карлице у Приједору вечерас ће бити организован дочек Нове године.

Програм почиње у 22 часа, а наступиће ди-џеј Марко Краљ и пјевач Бане Мојићевић.

Дочек на Тргу који организује Градска управа.

Током манифестације "Приједорска зима" од 23. децембра сваку ноћ се на Тргу мајора Зорана Карлице одржавају концерти и свирке.

Требиње

 У Требињу је за дочек Нове године припремљен богат и занимљив програм прилагођен свим генерацијама, а на Тргу слободе наступиће пјевач Пеђа Јовановић.

Концерт Јовановића, са препознатљивим вокалом, изведбом и обрадама хитова различитих музичких жанрова биће одржан на Тргу слободе у 22 часа, најавили су из требињске Градске управе.

Дочек Нове године у Требињу ће, како су истакли, бити веома занимљив, атрактиван и садржајан.

У оквиру новогодишњег програма синоћ је на требињском Тргу слободе одржан и концерт Бориса Режака, а прије тога и свечани дочек дјечије Нове године у башти под платанима, као и пратећи програм попут новогодишње авантуре.

Посјетиоци су били у прилици да уживају и у атрактивним и забавним садржајима, авантурама и перформансима аниматора кловнова, лед робота, костимираних џинова и лед вила које су пратили ватрени перформанси, декоративна расвјета, фигуре и балони.

Новогодишњи програм у Требињу организује се уз подршку привредника.

Дервента

У Дервенти, као и претходних година, нема организованог дочека Нове године на отвореном, али ће у поноћ бити уприличен новогодишњи ватромет на Тргу ослобођења.

Нову 2023. годину Дервенћани ће имати прилику да дочекају и у неком од бројних кафића гдје је улаз углавном слободан, док је у неколико локала уз резервацију број мјеста већ попуњен.

У ресторанима и другим објектима смјештајног капацитета, уз музику уживо и конзумацију хране и пића, резервација, односно цијена дочека се креће од 60 до 100 марка, уз трошкове смјештаја за оне који ће јануарско јутро дочекати у Дервенти.

Источно Сарајево

 На подручју града Источно Сарајево ове године неће бити дочека Нове године на отвореном, али ће бити организован у угоститељским објектима и ресторанима.

Дочек Нове године традиционално ће бити организован у Ски-центру "Равна планина" Пале, а на Јахорини у многим хотелима чији су смјештајни капацитети попуњени.

Вршилац дужности директора Туристичке организације града Источно Сарајево Игор Иконић рекао је Срни да традиционално највише интересовања гости показују за Јахорину, која увијек предњачи када је дочек Нове године у питању, иако ће у 2023. годину ући без снијега који је у претходним сезонама употпуњавао новогодишњи амбијент.

-Чињеница да је недостатак снијега утицао да на нашој дестинацији имамо мањи број гостију него што је то било претходних сезона у овом периоду, свакако неће утицати на одличан провод који је загарантован у најлуђој ноћи - додао је Иконић.

Према његовим ријечима, осим домаћих, структуру гостију углавном чине гости из Србије, Црне Горе, Хрватске, Словеније.

Иконић додаје да ће Туристичка организација града Источно Сарајево у оквиру манифестације "Сњежна чаролија" на Палама организовати дочек православне Нове године на отвореном уз наступ Бориса Режака.

Шипово

На Тргу патријарха Павла у Шипову вечерас ће бити организована прослава Нове године уз музику и ватромет, рекла је Срни вршилац дужности директора Туристичке организације ове општине Весна Муждека.

Прослава ће, како је рекла, почети у 21 час, а Шиповљане ће забављати пјевач Шеки Турковић и ди-џеј.

На Тргу је јуче организован дочек Дјечије нове године, а у програму су учествовала дјеца из вртића "Младост", плесни клуб "Виолета", културно-умјетничка друштва "Никола Кокошар" и "Врело", а изведена је представа "Заборавни Сноле".

Организатор ових прослава су Туристичка организација и општина.

Шамац

Дочек Нове године у Шамцу биће организован на Градском тргу уз музику и ватромет.

Дочек Нове године биће организован и у појединим ресторанима, гдје су цијене од 10 до 40 КМ. У новогодишњој ноћи на тргу ће радити и кафићи, који немају организован дочек.

Већина Шамчана ће и ове године Нову годину дочекати у својим кућама.

На Тргу је у оквиру десетодневне манифестације "Зимска чаролија на Ушћу" до 4. јануара постављено 15 кућица са производима Удружења и малих привредника.

Вишеград

 У Вишеграду неће бити дочека Нове године на отвореном, али ће бити организован у угоститељским објектима.

Дочек Нове године традиционално ће бити организован у хотелу "Вишеград", чији су смјештајни капацитети попуњени.

Директор хотела Александар Гавриловић рекао је да имају групу гостију из Бугарске који традиционално Нову годину дочекују у Вишеграду.

Дочек Нове године биће организован и у хотелу "Вилина Влас" у Вишеградској бањи, гдје долазе гости из Србије, Црне Горе и Републике Српске.

Нову 2023. годину Вишеграђани ће имати прилику да дочекају и у неком од бројних кафића гдје је улаз углавном слободан, али је потребно своје мјесто резервисати на вријеме.

Дочек Нове године овај пут неће бити организован на отвореном, али ће зато за православну Нову годину у Андрићграду уз ватромет славље бити организовано уз Марију Шерифовић и ОК бенд. Концерт је најављен за 13. јануар са почетком у 20 часова.

Нови Град

Нову 2023. годину грађани Новог Града дочекаће у неком од угоститељских објеката или у кругу породице.

Организованог дочека на отвореном у овој локалној заједници нема.

Општина Нови Град организује дочек Нове 2023. године по јулијанском календару на Тргу Младена Ољаче.

Добој

Добојлије ће новогодишњу ноћ у Парку народних хероја дочекати уз пјевачицу Анђелу Игњатовић.

У овом граду поводом Дана Републике Српске, 9. јануара, организован је концерт "Амадеус бенда", док ће православну Нову годину дочекати уз пјевача Игора Вукојевића.

У Добоју је 23. децембра отворена манифестација "Зимска чаролија" током које ће до 14. јануара бити организовани бројни забавни, културни, спортски и садржаји едукативног карактера, намијењени дјеци и одраслима.

"Зимска чаролија" се одржава у Парку народних хероја, а организатори су за посјетиоце обезбиједили клизалиште, кућице са пригодним производима и услугама.

Помоћ умјесто славља

У Зворнику неће бити организован дочек Нове године на Градском тргу, а новац намијењен за те сврхе биће додијељен породицама које су у стању социјалне потребе, рекао је данас Срни замјеник градоначелника Зворника Бојан Ивановић.

-У наредна три дана биће подијељен новац овим породицама, а оне ће, према својим потребама, утрошити паре за оно што им је најпотребније - рекао је Ивановић.

Већина Зворничана овај празник славиће у кућама и становима, док ће један број Нову годину дочекати у зворничким хотелима, мотелима, ресторанима и кафићима.

Према традицији, одређени број Зворничана прославиће Нову годину у оближњим туристичким дестинацијама у Бањи Ковиљачи, Гучеву, Лозници и околним мјестима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана