Kадети постројени поводом Међународног дана сјећања на страдале полицајце

Срна
Kадети постројени поводом Међународног дана сјећања на страдале полицајце

БАЊАЛУКА - Кадети 23. класе Полицијске академије и девете класе за Специјалну антитерористичку јединицу Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске постројили су се јутрос испред Управе за полицијску обуку у Бањалуци поводом Међународног дана сјећања на страдале полицијске службенике.

Начелник Управе за полицијску обуку МУП-а Српске Миле Шикман рекао је да се данас сјећају 782 припадника МУП-а који су погинули током протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата, као и 16 службеника страдалих од 1995. до данас у вршењу службене дужности и осам службеника који су животе изгубили у несрећном случају.

Он је истакао да је ово је прилика да се увијек сјећају колега, наводећи да је ризик полицијске професије велики.

Шикман је истакао да је веома важно да будући полицајци усвајају да се носе са ризиком професије, да знају да заштите свој живот јер ће само на тај начин успјешно обавити све задатке који се пред њих постављају.

Директор Полиције Републике Српске Синиша Кострешевић ће са начелником Полицијске управе Приједор Сретојом Вујановићем у десет часова положити вијенац на гроб начелника Сектора криминалистичке полиције ове управе Раденка Башића, који је убијен у марту прошле године.

Кострешевић ће у 10.15 часова положити цвијеће на гроб полицијског службеника Слађенка Тубина који је убијен у априлу 2019. године приликом смиривања случаја породичног насиља.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран ће у 12 часова у Зворнику са начелником Полицијске управе Зворник Александром Васиљевићем положити вијенац на спомен-обиљежје полицијском службенику ове управе Драгану Ђурићу који је убијен 2015. године приликом терористичког напада на Полицијску станицу у овом граду.

Терористички напад на полицијску станицу у Зворнику 27. априла 2015. године извршио је припадник вехабијског покрета Нердин Ибрић  из мјеста Кучић Кула код овог града.

Ибрић се довезао испред Полицијске станице у аутомобилу “голф два” и уз поклич “Алаху екбер” (Алах је велики) упао у Полицијску станицу и почео да пуца из пушке, такозване “пумпарице”.

Тада је убио полицајца Драгана Ђурића који је стајао на улазу у станицу, а ранио двојицу његових колега који су били у близини. Приликом размјене ватре нападач је ликвидиран.

Међународни дан сјећања на страдале полицијске службенике 7. март глобална полицијска заједница обиљежава солидарним окупљањем и одавањем признања полицајцима широм свијета који су дали животе у име опште безбједности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана