Када се живот окрене наопачке: Како изгледа свакодневница у дому бањалучких четворки

Дневник
Када се живот окрене наопачке: Како изгледа свакодневница у дому бањалучких четворки

И Константин и родитељи очекивали су секу, а добили четворицу браће: Матеја, Марка, Луку и Јована. И то одједном! Мама Милана остала је трудна спонтано и на свијет донијела четворке. Њезина трудноћа је феномен, једна у пола милиона којима се догоди такав сценариј.

Како изгледа обично храњење, успављивање, шетња? Како их уопште распознају? Сваки дан потроше и до 30 пелена, ауто је замијенио комби, а ту је и бака сервис јер додатних неколико руку увијек добро дође. Породици Петровић у посљедњих осам мјесеци животи су се окренули наглавачке.

Прематање, храњење, играње па још мало мијењања пелена, купања, бочице, успављивања и тако стално у круг. С малом бебом увијек су пуне руке посла. А сада сав тај посао помножите не с два, не с три него са четири и добићете свакодневицу породице Петровић.

Коле и четири брата

Рођење четворице дјечака Матеја, Марка, Луке и Јована прије осам мјесеци пунило је редове свих медија у региону. Данас њихова граја испуњава цијелу кућу, а мами Милани сваки тренутак у дану. За родбину и госте као помоћ у распознавању служе наруквице у бојама. Старији брат Константин или од миља Коле каже да нема шансе да се забуни. И отпочетка има омиљеног млађег брата – Луку. Своју је улогу озбиљно схватио. Према њима је добар и пажљив док год се јасно зна ко је главни.

“Рекли смо му истину – да ће добити четири брата, да ће доћи четири бебе с мамом из породилишта. Мислим да он није био свјестан док заправо ми нисмо дошли кући”, присјећа се Милана.

Планови које су имали били су сасвим другачији. Константин је већ имао четири и по године и мислили су да је право вријеме да сада добије брата или сестру. Но већ на првом прегледу добили су вијест коју нису очекивали. Ултразвук је показао да Милана носи близанце, колико знају, прве у породици.

“Тај дан смо одмах ту вече одлучили – идемо до краја”

Била је то информација на коју се нису стигли ни навикнути јер већ на идућем прегледу услиједио је велики шок, казала је Милана: “Не могу вјеровати да је могуће да носим тројке. Прво за близанце нисам могла вјеровати, а камоли за тројке. Никог у близини да је имао тројке да се могу посавјетовати како је текла трудноћа, пород, послије, с три бебе. Што да радимо с три бебе уопште?”

Питање је то које јој се сада чини смијешним јер већ на идућем прегледу њезина трудноћа постала је феномен – један у пола милиона случајева. Нешто за што је и љекар у родној им Бањалуци требао друго мишљење, потврду колега: “Он ми је тад рекао како мисли да види четири бебе”, присјетила се Милана.

Тим веће је то било чудо јер зачете су спонтаним путем. Остатак трудноће Милана је водила у Словенији, гдје је супруг Немања отприје живио и радио. Због четири плода од почетка се водила као високоризична, трудноћа у којој не постоји јамац ни за што, у којој се иде дан по дан. Немања и Милана имали су опцију приступити и редукцији броја плодова, но истичу: “Тај дан смо одмах ту вече одлучили – идемо до краја.”

Мјесец и по прије порођаја лежала је у болници, а онда су три дана прије планираног царског реза, у 31. седмици трудноће кренули спонтани трудови. Немања је цијело вријеме био уз њу, осим за вријеме самог царског реза. У четири минуте на свијет су стигли Матеј, Марко, Лука и Јован. Заједно тешки тек нешто више од пет килограма.

Логистика је кључна ствар

Матеј, Лука и Марко су једнојајчане тројке, а Јован је њихов двојајчани брат близанац. Мирноћа и опуштеност којом обитељ Петровић зрачи уз четири бебе и једног шестогодишњака вриједна је дивљења, као и логистика која прати цијелу причу. Колико се на дан опере и испегла веша, више ни не броје. Иако су планираним царским резом рођени у 31. седмици трудноће, дакле готово два мјесеца прерано, дјечаци одлично напредују. Одлазе на редовне вјежбе и сасвим су здрави.

Немања се недавно вратио на посао, а с њима је увијек једна од бака. Логистика је кључна ствар, слажу се сви. Обичан излазак у шетњу многима ће се чинити као прави подухват, али они су се кажу већ извјежбали и спремни су за покрет, а баш у свакој шетњи дочекају их знатижељни погледи и осмјеси. Како кажу Милана и Немања, људи су јако изненађени и већина њих им приђе и каже – свака част, пише Dnevnik.hr.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 14 беба
Рођено 14 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана