Кабић остао и без мандата у НСРС иако је повукао оставку

NN
Foto: CIK BiH

БАЊАЛУКА - Централна изборна комисија (ЦИК) замјениски посланички мандат Драгослава Кабића из СНСД-а додијелила је његовом страначком колеги Огњену Вукојевићу, и поред тога што је Кабић ту оставку повукао.

 

Жељко Бакалар, члан ЦИК-а појаснио је да, без обзира што је Кабић повукао осваку да је судска пракса таква да мандат престаје даном подношења оставке.

"Дао је оставку ради избора у Владу Републике Српске и десило се нешто што је неоубичајено и у року од 24 сата је поднио оставку. Без обзира на чињеницу што је оставка повучена, у складу са судском праксом Суда БиХ, ЦИК је дужан да утврди престанак мандата. Суд је недвосмислено у више судских пресуда навео да мандат престаје даном подношења оставке из разлога правне сигурности и спречавања манипулација", рекао је Бакалар.

Подсјећања ради, Кабић је оставку првобитно поднио због избора на неспојиву функцију, али је повукао 23. децембра, након што је поднио оставку на функцију министра рада и борачко-инвалидске заштите Српске.

ЦИК је данас додијелило замјенске мандате у Народној скупштини Републике Српске Зорану Кокановићу, Милици Ловрић, Боривоју Обрадовиу и Амиру Хуртићу, те усвојио оставке које су, због избора на неспојиву функцију поднијели Петар Ђокић, Војин Митровић, Ален Шеранић и Севлид Хуртић, саопштено је из ЦИК-а.

На данашњој другој, хитној сједници ЦИК је донио одлуку о обустављању поступка против Костадина Васића који је мандат добио на општим изборима. Поступак је био покренут због рјешења Општинског суда у Зворнику по којој је Васић осуђен на десет мјесеци затвора, а занимљиво је да је ова одлука ЦИК-а донесена са четири гласа за и једним гласом против.

Прихваћена је и оставка Милоша Букејловића у Скупштини града Добоја, а мандат додијељен Дејану Симићу.

ЦИК БиХ на данашњој сједници овјерио је 11 кандидатских листа које су предложиле пет политичких странака и једна коалиција, док ће коначне листе бити објављене у службеним гласницима и на интернет страници ЦИК-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана