Јужно воће дупло јефтиније од домаћег

Д. Келеч, дописници
Јужно воће дупло јефтиније од домаћег

БAЊAЛУКA - Домаће воће у Републици Српској дупло је скупље од наранџи, лимуна, грејпфрута или банана, а пољопривредници истичу да су за више цијене континенталног у односу на јужно воће "криви" огромни губици које су лани имали, те већи трошкови производње и јефтин увоз.

Иако је некада јужно воће било луксуз, сада се ситуација промијенила, па се за један килограм крушака, за који је потребно издвојити до 3,5 марака на бањалучкој тржници, могу купити два килограма наранџи које се продају по цијени од 1,5 до 1,8 КМ.

- Килограм крушака кошта од три до 3,5 марака, док су јабуке нешто јефтиније и могу се купити за двије марке. Ипак, највише се купују банане које коштају од 1,8 до двије марке и наранџе чија је цијена 1,5 марака по килограму - казала је једна од продавачица на пијаци у Бањалуци и додала да се од домаћег воћа много боље продају и мандарине и клементине, чије се цијене крећу око двије марке.

И многе Приједорчане ових дана зачудиле су изузетно високе цијене домаћег воћа.

- Цијене јабука крећу се од 1,5 до 2,5 КМ по килограму, а цијена килограма крушака је већ традиционално висока и износи 3,5 марака, па и више - кажу мјештани Приједора.

У трговинама у Приједору килограм бијелог грожђа кошта 5,5, а црног седам марака.

- Много су повољније цијене јужног воћа. Тако се килограм лимуна може купити за једну марку, наранџе коштају између 1,3 и 1,5 марака, а банане од 1,8 до 2,2 марке - истичу трговци и додају да килограм грејпфрута кошта 1,3 КМ, мандарина 1,5, а ананаса 2,4 марке.

Слична ситуација је и у продавницама у Братунцу, гдје се углавном купује воће из увоза, а власници трговинских радњи кажу да је више од 90 одсто воћа произведено изван територије Српске.

- Осим јабука, које могу да се купе по цијени од 1,5 до двије марке, тренутно нема ниједне врсте воћа која је произведена у РС. Углавном продајемо јужно воће, и то наранџе увезене из Шпаније које коштају 1,4 марке, те мандарине и киви, који кошта између 1,4 и 2,2 марке - кажу трговци и додају да се добро продају и суве смокве увезене из Турске које коштају 8,4 КМ по килограму, те банане увезене из Еквадора које се могу набавити по цијени од 2,35 до 2,5 марака.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача РС Владимир Усорац рекао је да су лани воћари у РС имали огромне губитке, јер нису могли да пласирају своје воће, због чега су сада и цијене доста више.

- Домаћи воћари су прошле године имали вишак воћа, које нису имали коме продати, а таква ситуација је била и у цијелој Европи, када су огромне количине воћа пропале - казао је Усорац.

Према његовим ријечима, тренутне количине воћа, односно мањак у продаји "држи" високе цијене.

- Тренутно је мања понуда од потражње, због чега су и цијене неминовно морале да скоче - казао је Усорац.

Губици

Владимир Усорац је рекао да су прошлогодишњи губици воћара у РС износили око 200 милиона марака.

- Наши воћари су лани и откупили воће по вишим цијенама, а послије га нису могли откупити они који посједују хладњаче, због чега је то воће складиштено или пропало, па губици достижу скоро комплетну вриједност воћа - казао је Усорац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана