Јуре 200, а ограничење 50 на сат: За четири мјесеца 60.000 прекршаја!

Анита Јанковић Речевић
Јуре 200, а ограничење 50 на сат: За четири мјесеца 60.000 прекршаја!

БАЊАЛУКА - Да је пребрза вожњи на путевима Српске и даље озбиљан проблем показују најновији подаци полиције према којима је за четири мјесеца ове године кажњено око 60.000 возача који су нагазили папучицу гаса, а ухваћени рекордер јурио је чак 201 километар на сат и то на дионици гдје је ограничење 50.

Брза вожња у самом је врху узрока који доводе до саобраћајних несрећа са фаталним исходом, али упркос томе на друмовима широм Српске већ годинама је свакодневна појава. Репресивнија контрола у виду све бројнијих пресретача, мобилних и стационарних радара уз помоћ којих надлежни настоје сузбити ову негативну појаву и даље не даје позитивну статистику. Тако је према подацима Министарства унутрашњих послова РС од јануара до краја априла ове године полиција издала 60.211 прекршајних налога због прекорачења дозвољене брзине, док је у наведеном периоду лани исписано 49.822 прекршајних налога по истом основу.

У несрећама код Бањалуке погинула једна, а повријеђене четири особе

- Највеће прекорачење дозвољене брзине ове године забиљежено је у мјесту Булетић, код Теслића, гдје је евидентирана брзина од 201 км/ч,  а ограничење је 50. Друга рекордна брзина снимљена је у мјесту Камичани, код Приједора, гдје се аутомобил кретао 194 км/ч, а ограничење је 80, док је на трећем мјесту возач који је у мјесту Божинци, код Добоја, гдје је ограничење 60 километара на сат, возио 192 - истакли су у МУП Српске.

Додали су да је у складу са безбједносном проблематиком током прва четири мјесеца ове године на саобраћајницама широм Српске постављено 27 нових стационарних радара и сада их је укупно 106. Посљедњи је постављен прије два дана код бањалучког Ребровачког моста.

- Постављањем стационарних радара жели се утицати на возаче да возе прописаном брзином. На локацијама гдје су постављени стационирани радари евидентиран је значајно мањи број саобраћајних незгода, а ти путни правци су у претходном периоду били идентификовани као критични, односно путни правци са највише незгода - казали су у МУП-у.

Црни стуб у мјесту Оплаве код Вишеграда, током прва четири мјесеца ове године регистровао је највећи број прекорачења брзине, чак 10.414. Нешто мањи број забиљежио је радар у Драгаљевцима код Бијељине који је уловио 9.616 возача, док је трећи такође радар у Вишеграду и то у мјесту Каоштице са евидентираних 6.256 прекорачења брзине.

Због чега се и даље пребрзо вози прецизан одговор немају ни стручњаци.

В.д. замјеника директора Агенције за безбједност саобраћаја Милија Радовић за “Глас” каже да су очекивања да стационарни радари дају пуни ефекат у будућности и да ће возачи временом успорити.

- Могли бисмо очекивати да интензивнија контрола с временом да одређене позитивне помаке, који нажалост и према мјерењу индикатора безбједности саобраћаја изостају. Анализе из прошле године су показале да више од 60 одсто возача вози изнад дозвољене брзине, а током 2022. године то прекорачење констатовано је код 55,9 одсто возача. Зашто је то тако заиста је тешко наћи адекватан одговор - казао је Радовић, који се плаши и да ће индикатори и за ову годину, с обзиром на податке из полиције, поново имати негативни тренд.

Радовић сматра да је неопходно кориговати казне за најтеже прекршаје када је у питању брзина кретања како би се дестимулисали локални “Шумахери”.

ПРЕВЕНТИВА

Милија Радовић каже да није довољно само кажњавати возаче, него је неопходно спроводити кампање као знак превентиве.

- Возачима се мора рећи колико је брза вожња опасна, а да би порука стигла до што више очију и ушију неопходно је спроводити свеобухватне кампање за шта је потребно доста новца. Израда и емитовање видео-спотова на ТВ станицама је прескупо, то је за нас мисаона именица. Новца нема ни за оглашавање на билбордима, медијима и слично - додао је Радовић. 

*Стационарни радари који су евидентирали највећи број прекорачења брзине

Оплаве, Вишеград - 10.414 прекршаја

Драгаљевац, Бијељина - 9.616 прекршаја

Каоштице, Вишеград - 6.256 прекршаја

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана