Јубиларни V Pecka Outdoor Festival од 6. до 7. јула

Г.С.
Јубиларни V Pecka Outdoor Festival од 6. до 7. јула

„Сљедећи викенд, од 6. до 7. јула, резервишите за веома садржајан програм уз многобројне активности на отвореном, добро дружње и забаву на јубиларном, петом Pecka Outdoor Festivalу (ПОФ)", препорука је организатора са данас одржане конференције за новинаре у Бањaлуци којом је најављено овогодишње издање ПОФ-а.

Директор фестивала Боро Марић најавио је активности на отвореном, као главни фестивалски програм, али и бројне пратеће едукативне, креативне и забавне садржаје, по којима је овај фестивал препознатљив.

„У извјесном смислу ПОФ значи манифестацију отворених врата за упознавање посјетилаца са свим садржајима које Центар и село Пецка нуде током цијеле године. Ми смо удружење, те ово није комерцијални, него промотивни фестивал који скреће пажњу не само на Пецку него и села у окружењу, а која су прави бисер природе", рекао је Марић, посебно захваливши свим спонзорима и пријатељима Фестивала без чије подршке организација оваквог догађаја не би била могућа.

 "То је један од најважнијих и најснажнијих догађаја што се тиче промоције Пецке. Сваке године се окупљају бројни грађани који желе активно провести дан или викенд са својом породицом, али и појединци који воле природу. И овогодишњи фестивал доноси шаренило активности и забаве за све", рекао је Марић, исказавши посебно задовољство због малог јубилеја у чијем ће знаку бити овогодишње издање.

„Да нисмо, нажалост, двије године имали паузу ово би био седми фестивал, али због пандемије која нас је задесила двије године смо паузирали, али смо тај период искористили и уложили у инфраструктуру, мостове, игралишта, амфитеатар", напоменуо је Марић, изражавајући понос да се у увој години, осим пет година фестивала, заокружује и  јубилеј од десет година живота и рада удружења „Green Ways " у селу Пецка.

Важна инфрастуктурна улагања, од оних у непосредној близини Центра за посјетиоце Пецка, до Споменика природе „Врела Сане" те посљедњег у низу и изузетно знајчајног као што је асфалтирање пута до самог Центра, навео је као резултате ангажованости удружења којим су створени изузетни услови за боравак у селу Пецка, као и за сва фестивалска збивања.

Pecka Outdoor Festival ће и ове године понудити богат дводневни програм, у оквиру којег су главне фестивалске  активности на отвореном: брдски бициклизам, спортско пењање, пјешачење, кањонинг, упознавање самониклог биља и гљива, спортско-креативне радионице за дјецу, затим едукативно-креативне радионице и представе за дјецу, музички програм, те Шарени маркет – фестивалски кутак представљања локалних производа и произвођача, као и Outdoor сајам гдје се представљају компаније оутдоор опреме.

Ана Лакић из Туристичке организације Републике Српске и члан Организационог тима ПОФ-а напоменула је да је основни фесивалски фокус на боравку у природи те да су садржаји прилагођени широкој лепези посјетилаца, од активних појединаца и спортиста, до рекреативаца, породица и дјеце.

Она је нагласила да је улаз на фестивал бесплатан, као и сви пратећи фестивалски садржаји, као што су бројне радионице за дјецу, али и старије посјетиоце, те музички програм, напоменувши да се једино наплаћује, и то симболично, котизација за учеснике на главним фестивалским активностима.

И за ову годину најављен је организован бесплатан аутобуски превоз на релацији Бањалука – Пецка - Бањалука за оба фестивалска дана, што посјетиоцима ПОФ-а обезбјеђује Град Бањалука.

Драгица Делић, виши асистент на ПМФ УНИБЛ, водитељка пратећих едукативних радионица, истакла је да улога ПМФ-а на фестивалу едукативна.

"Трудимо се да научне теме приближимо најмлађим учесницима фестивала кроз едукативне радионице. Овогодишња радионица коју ће водити студенти овог факултета назива "Мали еко-истраживачи" намијењена је најмлађима. Тема је обновљиви извори енергије, тако да ћемо се потрудити да ову комплексну тему, чак и за нас истраживаче, приближимо најмлађим учесницима", казала је Делићева те захвалила тиму студената који вриједно припремају ове радионице и на тај начин стичу корисна практична искуства.

Дамјан Шодоловић из Планинарско-алпинистичког клуба "Summit" Бањалука, водитељ активности пјешачења и представник партнерског клуба Фестивала, истакао је да је извор Сане центар овог дешавања.

"По мом мишљењу, најбитнији догађај је обилазак самих извора ријеке Сане те овом приликом позивам све грађане да дођу и заједно с нама спознају чари ове ријеке. Такође, битно је навести да су све стазе лијепо уређене и, што је најбитније, сигурне", казао је Шодоловић те препоручио ову активност за уживање свим узрастима посјетилаца.

У оквиру музичког програма ове године ће 6. јула наступити популарни београдски бенд „Funkier project ", док је 7. јули резервисан за Ненада Марића, познатијег као „Краљ Чачка", српског кантаутора, сликара и пјесника.

Сви детаљи о богатом програму Фестивала и описи главних и пратећих фестивалских активности, као и пријавни образац доступни су на сајту   www.peckaoutdoor.com.  Осим путем web-сајта, пријаве ће бити могуће извршити и на лицу мјеста.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана