Јовица Влатковић, извршни директор за развој и инвестиције “Електропривреде Републике Српске”: Нас ће заобићи талас енергетске кризе

Јана Кезић
Јовица Влатковић, извршни директор за развој и инвестиције “Електропривреде Републике Српске”: Нас ће заобићи талас енергетске кризе

Европу тресе енергетска криза, цијене енергената, па и саме електричне енергије винуле су се у небо, међутим, овај талас неће се пренијети на Републику Српску.

Истакао је то у интервјуу за “Глас Српске” извршни директор за развој и инвестиције “Електропривреде РС” Јовица Влатковић, нагласивши да је то резултат квалитетног планирања и управљања овим јавним стратешким предузећем.

- У Европи је дошло до очекиваног пораста цијена, а могу слободно да кажем да се овај талас електроенергетске кризе неће пренијети на Републику Српску, иако је систем стар и дошло је до замора материјала, наши инжењери и вриједни радници у зависним предузећима исти одржавају и држе погонску спремност на завидном нивоу - рекао је Влатковић.

ГЛАС: Каква је била година на измаку за “Електропривреду Републике Српске” ?

ВЛАТКОВИЋ: Анализирајући протеклу годину, морам да нагласим да је била изузетно тешка, пуна изазова, али и успјешна. Тешка из разлога јер нас је пандемија ограничила у неким активностима а при томе ХЕ “Плат Г-2” није био на мрежи пуних 211 дана што је за нас био велики хендикеп у производњи.

ГЛАС: Када сте поменули пандемију, колико је она пореметила планове пословања?

ВЛАТКОВИЋ: Пандемија је ограничила активности у ЕРС-у, а највише у развоју пројеката јер у том домену сарађујемо са фирмама, институтима и научим установама из окружења, Европе и свијета. Веома тешко се путовало и наши партнери нису могли да долазе на терен, али смо то на квалитетан начин премостили и мислим да сустижемо изгубљено.

ГЛАС: Шта је обиљежило пословање током ове године?

ВЛАТКОВИЋ: Пословање ЕРС-а свакако су обиљежиле нове инвестиције и развој пројеката те опредијељеност ка изградњи обновљивих извора енергије. Морам да се осврнем на нови Закон о електричној енергији који је ступио на снагу 1. јануара ове године, а који је предвидио реорганизацију електродистрибутивних предузећа и издвајање јавног снабдијевања из истих што смо успјешно спровели. 

ГЛАС: Докле се стигло у процесу реорганизације предузећа?

ВЛАТКОВИЋ: Електродистрибуције смо реорганизовали у операторе дистрибутивних система (ОДС) и уједно смањили одређени број радника на норме у оквиру стандарда које налажу ЕУ директиве, уз стимулативне отпремнине.  Од 1. априла почела је са радом Дирекција за јавно снабдијевање те  испорука нових рачуна који сада имају другу форму гдје су јасно назначене ставке шта потрошач плаћа. У наредном периоду требало би да спроведемо реорганизацију у производним и матичном предузећу. То није нимало лак процес али ћемо га спровести до краја.

ГЛАС: Шта је био највећи изазов?

ВЛАТКОВИЋ: Највиши изазов је свакако био одржати погонску спремност, урадити редовне ремонте, а уједно произвести довољно електричне енергије која је најјефтинија у Европи и задовољити све потребе домаћег конзума, а уједно инвестирати у обновљиве изворе енергије (ОИЕ).

ГЛАС: У шта је највише улагано током ове године?

ВЛАТКОВИЋ: ЕРС је направила велики искорак по питању ОИЕ и наша је опредијељеност да улажемо у исте. На том пољу је највише улагано, надмашили смо све у окружењу и тренутно имамо потписане уговоре у висини од 1,6 милијарди марака, а укупна вриједност започетих и инвестиција планираних да крену са изградњом 21/22. године је око двије милијарде марака.

ГЛАС: У чему видите шансу за даљи развој и могућност инвестирања?

ВЛАТКОВИЋ: Наша највећа шанса су хидро потенцијали и ту смо већ кренули са изградњом ХЕС Горња Дрина коју чине три хидро централе “Бук Бијела”, “Фоча” и “Паунци”. У овом моменту градимо ХЕ “Бук Бијела”, а прије неколика дана кренула је са изградњом ХЕ “Бистрица” коју чине три степенасто распоређене електране. Вриједност ова два пројекта који су кренули са изградњом у 2021. години  је 700 милиона марака. У  наредној години планирамо у првом кварталу почетак изградње ХЕ “Дабар” 160 MWh,  почетком трећег квартала ВП “Хргуд” 48 MWh, а почетком марта планирамо почетак изградње соларних електрана СЕ “Требиње 1” 73 MWh и СЕ “Требиње 2” 54 MWh.  Осим поменутих пројеката очекујемо да ће крајем 2022. године кренути и изградња ХЕ “Билећа” 32 MWh.

ГЛАС: Најављено поскупљење електричне енергије за привреду од 1. јануара идуће године изазвало је лавину коментара па и незадовољство међу привредницима. Како то коментаришете и да ли је могуће наћи неки компромис?

ВЛАТКОВИЋ: Морам да нагласим да је цијена електричне енергије најјефтинија у региону и Европи, а у односу на берзанску цијену чак је јефтинија до 500 одсто.  Привредници треба да разумију да ЕРС и Влада РС са оваквим цијенама врше подстицај привреди и то је реалност, међутим  морамо нагласити да је све поскупјело те да су робе и услуге, попут жељеза, бетона, енергената, поскупјели више од 30 одсто. Све то повећава трошкове производње електричне енергије. Ако погледамо чињенице, ЕРС је посљедња подигла цијену привреди, а оставила исту цијену за домаћинства која је нижа од наше производне цијене. Када се доносила одлука о формирању цијене на састанку су учествовали представници Уније послодаваца, Привредне коморе, премијер и представници ЕРС-а, гдје је и договорена цијена. Желим да напоменем да је ЕРС највећи привредни колектив у Српској и зато треба да водимо рачуна и о његовом пословању.

ГЛАС: Очекујете ли да ускоро буде ријешено питање градње ХЕ “Бук Бијела”, те шта би један такав пројекат значио за Републику Српску али и БиХ?

ВЛАТКОВИЋ: Што се тиче ХЕ “Бук Бијела” то је пројекат о коме се причало 55 година, међутим ова Влада и ЕРС су смогли снаге и кренули у изградњу овог пројекта са Електропривредом Србије. ХЕС Горња Дрина је привредно друштво регистровано у Републици Српској, а самим тим у БиХ. Структура власништва је таква да је чине два привредна друштва и то ЕРС и ЕПС. Не видим ниједан разлог за било какво оспоравање овог пројекта јер у РС и БиХ постоје многе компаније које су настале овим моделом и ником не сметају. Мислим да су у питању разлози политичке природе и једном  морају прекинути са том праксом, потребно је спустити тензије, релаксирати односе и тамо гдје постоји заједнички интерес попут средње Дрине, разговарати, договарати, развијати нове пројекте и градити  хидроцентрале јер је у интересу свих нас сигурно и квалитетно снабдијевање електричне енергије из OIE.

Честитка

Јовица Влатковић пожелио је свим читаоцима “Гласа Српске” као и радницима МХ “Електропривреде Републике Српске” срећне новогодишње и божићне празнике.

 - Желим свима добро здравље, напредак и срећне наступајуће празнике - рекао је Влатковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана