Јовица Јовичић, паклени кувар, о свом животном путу: Странци падају у несвијест ка­д пробају сарму

Вељко Зељковић
Јовица Јовичић, паклени кувар, о свом животном путу: Странци падају у несвијест ка­д пробају сарму

БЕОГРАД - За њега кажу да је прави мађионичар са храном. Пропутовао је цијели свијет, усавршавао се у Италији, Грчкој, Русији и Белгији, а у гастрономску магију овог врсног кувара увјерили су се многи познати глумци, умјетници и свјетски путници који су дегустирали његове делиције од Београда до Босфора, међу којима су биле и звијезде попут Дениса Квејда, Настасје Кински и Жан-Марка Бара, а имао је прилику и да спрема вечеру за Владимира Путина, у то вријеме премијера Русије, који је угостио пријатеље на приватној забави у својој викендици.

 

Ријеч је о Јовици Јовичићу из Београда који је прије неколико година учествовао у изузетно популарном ТВ серијалу “Паклена кухиња”. 

Почеци

Јовица, који гази шесту деценију и ради у познатом београдском ресторану “СаваСава”, каже да је у свијет гастрономије буквално ушетао, и то сасвим случајно, стицајем околности. Након што је завршио основну школу, пожелио је да оде на море са другарима, али је прије тога ваљало нешто и зарадити. И тако је од дјечака који је у познатом београдском ресторану “Под липом” радио као физикалац постао кувар, вјечно заљубљен у свијет гастрономије.

Као и у многим сличним причама, Јовица је за своју љубав према кулинарству захвалан једном старом мајстору, чувеном кувару чика Дулету, за којег истиче да га је задужио до краја живота.

Објашњава да је био посљедња генерација усмјереног образовања у времену када прве двије године средње школе стичеш опште образовање, а у трећем разреду бираш смјер. Пошто је већ радио у ресторану, његов избор је, како каже, био логичан. Уписује се у трећи разред, види да већину тога зна и онда му свашта пада на памет. Онако младом и блесавом, како прича, мало је фалило да не заврши четврти разред, али га је чика Дуле натјерао да заврши школу.

Након тога постаје шеф кухиње већ са 25 година.

Русија

Као и сваки заљубљеник у свој посао, Јовица креће у откривање тајни кулинарског свијета. Након шест мјесеци стицања праксе у једном ресторану у Милану враћа се у Београд и почиње да ради у чувеном ресторану “Кнез”. Користи сваку шансу за усавршавање у иностранству те одлази у Москву, Атину и Италију, гдје гостује у ресторанима најпознатијих винарија “Сартори”, “Банфи” и “Фуманели”.

Од кулинарских узора, који су много утицали на његов каснији рад, издваја Томаса Келера којег сматра најбољим куваром у посљедњих неколико деценија. Да се не ради о обичном кувару, видљиво је и из саме Јовичине биографије, у којој стоји записано да је кувао чак и у дачи Владимира Путина. Прича да је у Москви два пута радио, први пут 1994. године, а други пут 2005. Први пут је отишао када је Москва добила први српски ресторан, што је наишло на сјајан одзив. Занимљиво је да Руси тада и нису знали шта је тартар бифтек. Десет година касније позивају га у чувену викендицу Владимира Путина.

- Ради се о једном огромном подручју, величине омањег града. Нико није могао да се креће како је желио. Све је било контролисано. Нажалост, нисам имао прилике да упознам Путина, али ни да га видим иако сам имао велику жељу. Нико није могао да изађе из кухиње. Били су ту и дегустатори који су први испробавали храну. Ништа из кухиње није могло изаћи без њихове претходне дозволе - присјећа се Јовица који данас иза себе има више од 30 година успјешне кулинарске каријере.

Предрасуде

Наводи и да је имао част да ради кетеринг приликом снимања филма “Спасилац” и да свакодневно кува за холивудске звијезде Дениса Квејда, Настасју Кински и Жан-Марка Бара, али и редитеља Драгана Антонијевића. У то вријеме, признаје, имао је предрасуде, јер је сматрао да су све те звијезде умишљене.

- Преварио сам се. Радило се о нормалним људима, приступачним у сваком тренутку. Било ми је задовољство упознати их. Сећам се једном приликом, у време празника, за Бадње вече, отишли смо до цркве. И они су хтели да иду са нама - каже Јовица.  

Са једном од најпознатијих свјетских глумица Настасјом Кински има посебну анегдоту. Када се први пут појавила на снимању филма, пратило ју је максимално обезбјеђење.

- Спремили смо мени, али је десерт био још под знаком питања. Одлучим се да спојим четири стола, ставим чаршав и кренем да развијам коре за питу, а она тад баш наилази и гледа шта ја то као неки лудак радим - прича Јовица.

Епилог сусрета - холивудска глумица те вечери је за десерт наручила “оно што је правио рукама”, а Јовица јој је објаснио да је то пита са јабукама, са сладоледом. Глумица није крила одушевљење.

Као још један о великих професионалних изазова издваја и рад у ресторану “Паблик”, јер је екипа која се окупила одлучила да изађе из стандардних оквира припремања хране. Пред себе су поставили задатак да сами производе неопходне намирнице. Поред куварског посла, свакодневно су радили и готово све фармерске послове, што је, наводи он, стварно био велики изазов.

Традиција

Посљедњих година скрасио се у Београду, али повремено је долазио и у Републику Српску да помогне појединим ресторанима да постану успјешни.

Иако највише преферира италијанску и француску кухињу, открива да се све више враћа традицији, односно српским традиционалним јелима која су у претходном периоду готово заборављена.

- Интересантно је колико се инострани туристи одушевљавају нашим кајмаком и сиром. Наравно, ту су и гибаница, цицвара, разне пите и савијаче, али и грах пребранац, свадбарски купус и сарма, од које они падају у несвест колико им је укусна - наводи Јовица додајући да добар залогај не може и без добре чашице и музике.

На питање како у будућности види гастро сцену на нашим просторима, каже да није баш велики оптимиста јер, како је објаснио, велики број младих и перспективних кувара одлази и не враћа се.

- Све је мање људи, способних, на које се у кухињи можеш ослонити. Један човек не може ништа. Такође, бојим се да нова генерација младих тешко прихвата ауторитет старијих кувара. То ме нервира, али и забрињава. Млади треба да слушају старије, који покушавају да им пренесу своје знање и искуство - додао је Јовица.

Анегдота

Јовица је годинама учествовао и у снимању ТВ серијала “Паклена кухиња”, а једна од анегдота, која му је и до дан-данас остала у сјећању, јесте када је једном приликом порушио читаву кухињу на једном панчевачком сплаву. Али буквално.

- Било је то познато место, које је стицајем околности пропало, ништа од некадашњег сјаја није остало. Схватио сам да је једино решење чекић. И то је било баш паклено, поготово јер се власник тог ресторана испрва томе противио. Било је ту свега и свачега, препирки и свађа, али на крају је све испало О. К. На крају ме тај човек звао да будем кум када му се родило дете - присјећа се Јовица. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана