Јовић: Уводи се накнада за прво рођено дијете

Срна
Foto: Aгенције

БИЈЕЉИНА - Директор Фонда за дјечију заштиту Републике Српске Недељко Јовић рекао је Срни да се новим измјенама и допунама Закона о дјечијој заштити уводи право на дјечији додатак за прво рођено дијете у износу од 97 КМ.

Јовић је навео да, уколико Народна скупштина Републике Српске усвоји ове измјене, њима се увећавају накнаде и за друго, треће и четврто дијете, те вулнерабилне категорије, помоћ за опрему новорођенчету и примања родитељу-његоватељу.

"Најзначајнија промјена је увођење права на дјечији додатак за прво дијете, што до сада није постојало", навео је Јовић.

Он је рекао да се износи за друго и четврто дијете повећавају за 100 одсто, те ће се, умјесто досадашњих 48 КМ, исплаћивати 97 КМ.

Према његовим ријечима, за треће дијете и вулнерабилне категорије долази до повећања нешто мањег од 100 одсто, гдје ће се за треће дијете издвајати 140 КМ, а за вулнерабилне 172 КМ.

Јовић је рекао да ће се за исплату ових накнада сада оквирно издвајати између 37 и 38 милиона КМ, умјесто досадашњих око 16 милиона КМ на годишњем ниво.

Наредна измјена Закона односи се на исплату помоћи за опрему за новорођенче, нагласио је Јовић, те додао да ово право остварује свако дијете рођено у Републици Српској, уз адекватан захтјев подносиоца.

"Ова накнада се повећава дупло, умјесто досадашњих 250 КМ биће 500 КМ", навео је Јовић, те додао да су се за ову категорију раније издвајала око 2,5 милиона КМ, а сада ће бити потребно око пет милиона КМ годишње.

Говорећи о трећој измјени која се односи на родитеља-његоватеља, Јовић је подсјетио да је ова категорија уведена прије двије године, а раније није постојала.

Он је рекао да је за исплату ове накнаде издвајано 25 одсто од најниже плате, што је било око 130 КМ, поредећи најнижу плату од прошле године, а сада ће то бити износ најниже плате.

Јовић је истакао да ће сада бити потребно додатних 2,5 милиона КМ за остваривање овог права.

"Када све то саберемо, и ако Народна скупштина усвоји ове измјене и допуне како је предложено на сједници Владе, а оптимистични смо, нама ће се повећати прва из Закона о дјечијој заштити за неких 26 милиона КМ, за разлику од претходног периода", навео је Јовић.

Он је нагласио да ове измјене треба да ступе на снагу од 1. јануара, након усвајања на Скупштини, те да ће права на увећана примања корисници остваривати већ од фебруара.

Јовић је рекао да Фонд већ дуго година исплаћује све редовно, почетком мјесеца се плаћа за претходни.

"Рефундацију накнаде плате исплаћујемо и три до четири пута мјесечно како је наступила пандемија вируса корона. Ако послодавац на вријеме поднесе захтјев, уколико је он у складу са законским оквирима, што прије исплаћујемо", рекао је директор Фонда.

Јовић је навео да се управо по овим измјенама и допунама Закона о дјечијој заштити види да Влада ради на мјерама пронаталитетне политике.

"До 2018. године за права из Закона о дјечијој заштити издвајано је мање од 50 милиона КМ, а сада ће буџет Фонда бити и до 140 милиона КМ. То говорио да се три пута више издваја за пронаталитетне мјере", истакао је Јовић.

Он је оцијенио да ће најбољи ефекат ових мјере бити видљив у наредном периоду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана