Јокић: Производња пекарских производа треба да служи народу, а не куповини нових џипова

СРНА
Јокић: Производња пекарских производа треба да служи народу, а не куповини нових џипова

Члан предсједништва Социјалистичке партије Српске Ратко Јокић изјавио је да СПС од надлежних органа тражи хитно ограничење цијена пекарских производа, те сузбијање монопола у овој прехрамбеној индустрији.

Ако је судити по цијенама хљеба и пекарских производа у Бањалуци, или се суочавамо са великом несташицом брашна или у највећем граду Српске живе најбогатији људи у Европи!? Будући, да на срећу брашна имамо довољно, а бањалучани су на жалост, далеко од најбогатијих, посриједи су спекулативне радње које су цијене подигле у небеса – рекао је Јокић.

Он додаје да разлог астрономских цијена производа од жита не лежи у било каквом поремећају цијена инпута, већ је ријеч о монополском понашању усљед недостатка конкуренције.

– СПС тражи од Владе Републике Српске и од града Бањалука да предузму мјере у циљу довођења цијена на економски прихватљив и оправдан ниво. Производња хљеба треба да служи народу и његовом стандарду, а не да буде у служби неколицине и увећању њихових возних паркова. Производња хране је стратешко питање у озбиљним друштвима. Држава мора употријебити механизме да народ, зависан од ње, заштити од спекуланата зависних од гомилања новца – поручио је Јокић.

Из СПС наглашавају да ће, уколико не буде одговорне реакције и умањења цијене хљеба, предложити отварање градске пекаре како би се елиминисао монопол и успоставила здрава конкуренција, од чега ће директну корист имати грађани.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана