Јеврејска општина у Добоју против аукције златног сата Адолфа Хитлера

Срна
Јеврејска општина у Добоју против аукције златног сата Адолфа Хитлера

ДОБОЈ - Јеврејска општина у Добоју придружила се кампањи Јеврејске европске асоцијације да буде онемогућена аукција златног сата "хубер" нацистичког вође Адолфа Хитлера, као ни бронзаног стола и упијача који је он користио приликом потписивања Минхенског пакта 30. септембра 1938. године, изјавио је предсједник ове јеврејске општине Данијел Атијас.

Атијас је рекао новинарима да ће америчка аукцијска кућа "Александер хисторикл аукшнс" из Мериленда, међународно позната по продаји војних предмета, 28. јула изложити на аукцију Хитлеров златни сат "хубер" са угравираним нацистичким симболима, процијењен на око 2.000.000 долара.

Иста аукцијска кућа ће 29. августа изложити бронзани сто и упијач који је користио Хитлер приликом потписивања Минхенског пакта 30. септембра 1938. године, односно када су Велика Британија, Француска и Италија дале сагласност да се дио Чехословачке уступи Њемачкој.

Атијас је истакао да је најављена аукција наишла на опште згражавање међу цивилизованим свијетом јер, како каже, постоји оправдана бојазан да се на тај начин јавно афирмише нацизам са својом идеологијом и да ће средства од продаје можда бити усмјерена за нова стратишта.

Он је поручио да предмети из периода нацизма треба да су инвентар неког музеја као опомена будућим генерацијама да се стравичне ствари извршене у име те идеологије више не понове, а не да су предмет трговине и прикупљања средстава.

"Ти људи, ако су иоле при здравој памети, ни у шали не би требали нацртати кукасти крст, осјећали би огавност јер тако је неко моје лично осјећање.

Међутим, имамо ситуацију да неко са таквим стварима и данас тргује", рекао је Атијас. Атијас је подсјетио да је током Другог свјетског рата страдало око 55.000.000 људи, међу њима 6.000.000 Јевреја, као и 6.000.000 Нијемаца од којих 4.000.000 под оружјем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана