Јефтинији одстрел замка за медвједе

Јана Кезић
Јефтинији одстрел замка за медвједе

БАЊАЛУКА - Повећаном броју свих врста дивљачи, посебно медвједа који наносе штету пољопривредницима у Српској, кумовале су високе цијене одстрела и слаба посјета страних ловаца.

За одстрел медвједа потребно је неколико хиљада марака, што домаћи ловци не могу да издвоје, док странци који имају дубљи џеп због неиздавања CITES сертификата уловљене трофеје још не могу да изнесу из БиХ па у наше шуме долазе углавном због ситне дивљачи.

Потврдио је то за “Глас” предсједник Ловачког савеза Републике Српске Саво Минић који каже да свакодневно пристиже по неколико захтјева за полагање ловачких испита, као и за пријем нових чланова, а дивљачи је све више.

- Сале за полагање ловачких испита су стално пуне, имамо савремено оружје, оптику и двогледе, ловно-техничке објекте, а на другој страни дивљачи је све више. То само потврђује чињеницу да се ми најмање бавимо одстрелом, а конкретно, имамо прекобројност медвједа и много штете од те животиње - казао је Минић нагласивши да је у посљедње вријеме пристигао и низ пријава штете на усјевима коју су причиниле дивље свиње.

Цијена одстрела медвједа зависи од трофејне вриједности, а у просјеку је потребно издвојити од 6.000 до 8.000 КМ, те додатних око 2.000 КМ за препарирање.

- Разматраћемо смањење цијена одстрела медвједа како бисмо на тај начин мотивисали ловце и смањили бројност ових животиња - рекао је Минић који је и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Секретар Ловачког савеза РС Живојин Лазић потврђује да је у посљедње двије године повећана популација медвједа.

- Сматрамо да је потребно смањити цијене одстрела медвједа. Гости из иностранства не могу да извезу трофеј, а наши људи не могу да издвоје толики новац по овом постојећем цјеновнику - рекао је Лазић.

Да дивљач наноси велику штету, потврђује и случај из паљанског мјеста Горњи Прибањ, гдје је медвјед прије неколико дана на приватном имању уништио велико друштво пчела, због чега је Ловачко удружење “Јахорина” добило одобрење ресорног министарства за његов одстрел.

Предсједник овог удружења Његош Пољаковић каже да све мање људи у сеоским домаћинствима погодује бројчаном порасту популације свих врста дивљачи.

- Дивље животиње су осјетиле да им се територија шири и да је све више мирнијег терена, без људи, кретања машина, изградње. Када би била снижена цијена одстрела медвједа, и домаћи ловци би имали могућност да себи приуште такву врсту лова - казао је Пољаковић.

Афричка куга

Акценат Ловачког савеза РС тренутно је на увођењу свих превентивних мјера заштите од афричке куге свиња, као и мониторинг на присуство тог вируса.

- Трудимо се да учинимо све што је могуће да смањимо пренос ове болести, а широм Српске се одржавају стручна предавања и едукације ловаца о афричкој куги и начину поступања уколико буде пронађена угинула животиња - рекао је Саво Минић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана