Јефтини авио-летови напунили стоматолошке амбуланте у Српској

Милош Васиљевић
Јефтини авио-летови напунили стоматолошке амбуланте у Српској

БАЊАЛУКА - Дентални туризам у Српској процвјетао је превасходно због повољнијих цијена стоматолошких услуга, које у највећој мјери и даље користи дијаспора, а захваљујући јефтиним авио-летовима по љепши осмијех све чешће долазе и странци.

Раније су стоматолози пуне руке посла имали углавном током љетних мјесеци када наши људи који живе у иностранству долазе на одмор у Српску, али, како потврђују у ординацијама, посла сада имају током цијеле године, јер због њихових услуга долазе и Нијемци, Аустријанци и Швајцарци и бројни други странци.

Предсједник Коморе доктора стоматологије РС Саша Дабић рекао је за "Глас Српске" да је из године у годину дентални туризам на вишем нивоу. 

- Бањалука је све популарнија када је у питању дентални туризам, то су у највећој мјери људи који су на привременом  раду  у Европи, а кући долазе често. Успостављање нових авио-летова довело је до све веће популарности па сада долазе током читаве године -  рекао је Дабић додајући да је шпиц од 15. јула до средине августа.

Ипак сматра да има још простора за развој денталног туризма.

- Треба радити на томе да доведемо странце из Велике Британије као што то ради Хрватска, скандинавских земаља или Русије. То би био још један искорак што би била велика шанса - казао је Дабић.

Према његовим ријечима, цијене су повољније код нас најмање за 30 одсто у односу на европске земље.

- Нажалост, руке, односно цијена рада љекара доста је нижа него у иностранству, а квалитет не заостаје. У већини сегмената је исти, а у неким и бољи. То су неки репери који пацијентима из европских земаља дају сигнал да обаве овдје одређене стоматолошке услуге - рекао је Дабић.

Како он каже, прошле године су остварили рекордан промет, што иде наруку тези да дентални туризам цвјета.

 - Стоматолошке амбуланте лани су оствариле промет од око 40 милиона марака, а пацијенти осим стоматолошких, користе и остале услуге  - рекао је Дабић. Додао је да је дентални туризам најразвијенији у пограничним мјестима.

 - Требиње се ослања на Дубровник и Хрватску, али то може бити и мач са двије оштрице, као што је то био случај током пандемије вируса корона гдје су колеге у том периоду остале без посла. Доста посла има у свим пограничним градовима, Бијељини, Приједору, али и у Источном Сарајеву због туриста који долазе у Сарајево и на Јахорину. Уз то, цијене су јефтиније за најмање десет одсто у односу на ФБиХ - казао је Дабић.

Једна од оних која живи и ради у Бечу, али услуге стоматолога користи и даље у родном граду је Требињка Марија Милић.

- Осим тога што ми остане нешто и новца у џепу, овдје имамо квалитет и сигурност - казала је Милићева за "Глас" додавши да познаје Аустријанце који су долазили у Српску због наших стоматолога.  

Сарадник за односне с јавношћу у Туристичкој организације Републике Српске Санела Шимун рекла је за "Глас" да је долазак пацијената у Српску због стоматолошких услуга све више примјетан, што им иде наруку.

- Углавном је ријеч о пацијентима који су из наших крајева отишли да живе и раде преко границе. Повољније цијене авио-карата допринијеле су томе да расте број посјетилаца и мимо сезоне. Стоматолошке интервенције, квалитетан рад и ниже цијене услуга, у односу на земље у окружењу, мотив су доласка значајног броја гостију у нашу земљу - рекла је Шимунова.

 Повезивање

Санела Шимун наглашава да они који долазе у Српску због денталног туризма конзумирају и друге услуге што доприноси већем промету у РС.

- Бољим повезивањем стоматолошких ординација са пружаоцима услуга смјештаја, угоститељским објектима, туристичким агенцијама и другим субјектима из области туризма дентални туризам може се унаприједити - рекла је Шимунова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана