Једноставна процедура мамац за отварање фирми

Данијела Бајић
Једноставна процедура мамац за отварање фирми

БАЊАЛУКА - Да све више становника жели да се у послу осамостали и започне свој бизнис, показује податак да у Српској ради 1.050 предузећа више него у истом периоду лани, а разлог је, сматрају упућени, то што је за оснивање фирме потребно врло мало новца и времена.

Према подацима Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) у Српској је тренутно регистровано 20.506 фирми, док их је лани у истом периоду било 19.456, а закључно са децембром прошле године пословало је 19.939 субјеката.

Ако је судити на основу података АПИФ-а, у Српској је од почетка године основано 567 предузећа, а кључ у браву истовремено су ставила 123 власника. Од јануара до половине јула ове године првих десет дјелатности када је у питању покретање бизниса односе се махом на услужне послове.

- Међу пословним субјектима који су се регистровали претходних мјесеци највише је предузећа за производњу електричне енергије, затим савјетовање које се односи на пословање и остало управљање, те изградњу стамбених и нестамбених зграда, рачунарско програмирање, као и агенција за рекламу и пропаганду - казали су за “Глас Српске” у АПИФ-у.

Додали су да је у првом полугодишту ове године из Регистра пословних субјеката брисано највише фирми за инжењерске дјелатности и с њима повезано техничко савјетовање, затим рачунарско програмирање, те трговина на мало преко поште или интернета, као и оних за савјетовање које се односи на пословање и остало управљање.

- Тренутно у Српској има највише регистрованих фирми које се баве друмским превозом робе, неспецијализованом трговином на велико и изградњом стамбених и нестамбених зграда - истакли су у АПИФ-у.

Предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић казао је за “Глас Српске” да је привредна активност нешто динамично, у чему постоји истовремено отварање и  затварање фирми, зависно од тога како која бранша ради и шта је тренутно актуелно на тржишту.

- Добро је да долази до отварања нових фирми и да се људи све више окрећу привреди. Многи који већ раде у неким предузећима, која имају доста посла, одлучују се да самостално покрену фирму, примјера ради, керамичари - рекао је Ћорић.

Додао је да у прилог томе долази и сам процес отварања фирми, који је поједностављен, гдје нема улагачког капитала осим једне марке, док је за одјављивање потребно и времена и новца.

Предсједник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт Никола Грбић казао је да, иако посла нема, становници у Српској се махом одлучују на отварање фирме за превоз робе.

- Не знам зашто сви хрле да отворе фирму која се бави превозом робе кад посла заиста нема. Тренутно нешто посла има кад је ријеч о угљу, који се вози за Србију, али то је привремено, ништа на дуже стазе. Ова дјелатност никад није била у лошијој ситуацији у протеклих 35 година, колико се бавим тим послом - рекао је Грбић истичући да су то углавном људи који врше услуге превоза на локалу, на примјер, намјештај од салона до куће.

Економиста Марко Ђого истакао је да је привреда Српске у фази трансформације у односу на послијератни период.

- Број отворених предузећа свакако би требало да буде већи, посебно у сегменту микропредузећа. Грађани полако почињу да схватају да не морају чекати неког другог, примјера ради, државу да отвори фирму, него да је и у њиховим рукама могућност да нешто сами покушају да привриједе и направе - казао је  Ђого.

Пословање

Перо Ћорић казао је да су негативни трендови у привреди од лани настављени и у првом полугодишту ове године, што се посебно манифестује кроз смањење извоза и повећање увоза.

- За пет мјесеци ове године имамо већ пет милиона КМ дефицита, што је више у односу на прошлу годину. То само показује да се наша предузећа тешко боре на извозним тржиштима. Тешко је очекивати да ће до значајније стабилизације доћи и до краја године - казао је Ћорић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана