Једнократна новчана помоћ за најоштећеније станове и куће

Срна
Једнократна новчана помоћ за најоштећеније станове и куће

ШАМАЦ- Општина Шамац обезбиједиће једнократну новчану помоћ за 30 до 40 станова који су у недавном олујном невремену претрпјели највећа оштећења, као и око 30 домаћинстава која су готово неусловна за становање, изјавио је Срни начелник Ђорђе Милићевић.

"Општина ће интервентно дјеловати за 20 најугроженнијих стамбених зграда у којој има 30 до 40 станова који су најоштећенији. Позваћемо и привреднике и пријатеље ван општине, да на текуће рачуне њихових заједница етажних власника, уплате одређена средства да би станарима помогли при санацији", рекао је Милићевић.

Он је истакао да остаје проблем индивидуалних објеката, те додао да ће до краја дана дефинисати колики је број оних којима су кровови у потпуности оштећени.

"Општина ће такође једнократно финансијски дјеловати за неких 30 домаћинстава који су скоро потпуно неусловни", нагласио је Милићевић, након сједнице Штаба за ванредне ситуације на којој је усвојен сет интервентних мјера.

Милићевић је подсјетио да је велика штета нанесена и пољопривреди, па ће кроз ребаланс буџета предложити Скупштини да 100.000 КМ иде за санацију, али је нагласио да ниједна локална самоуправа ту штету не може сама санирати.

"Ми смо за подстицаје у пољопривреди у буџету имали предвиђен износ од 100.000 КМ, а сада ћемо издвојити још 100.000 КМ за санацију штете на пољопривредним добрима, што је укупно 200.000 КМ", рекао је Милићевић.

Општина, каже он, властитим средствима врши санацију дјечијег обданишта "Радост", а за подршку ће се обратити Републичкој управи цивилне заштите како би се издвојио одређен новац да се санира сада неупотребљив Ватрогасни дом.

Милићевић је рекао да од јутрос примају захтјеве за штету насталу на објектима и пољопривредним добрима, а Комисија ће ових дана изаћи на лице мјеста, а послије ће то бити прослијеђено Влади Републике Српске.

Он је рекао да су добром координацијом Ватрогасне јединице, комуналних предузећа, бројних волонтера успјели да рашчисте највећи дио града, те да још имају проблема на одређеним стамбеним зградама на крововима које ће током дана рјешавати уз подршку ватрогасаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана