Једини становник Доње Пеуље без прилаза кући и уличне расвјете

Срна
Једини становник Доње Пеуље без прилаза кући и уличне расвјете

БОСАНСКО ГРАХОВО - Седамдесетогодишњи Дмитар Балаћ једини становник села Доње Пеуље, недалеко од Босанског Грахова, свакодневно се суочава са проблемом прилаза његовој кући јер је веома оштећен макадамски пут који се надовезује на главну саобраћајницу која ову општину повезује са Ливном.

Сточарство је дјелатност којом се бави ова старина и има 23 грла крава, а како сам каже, све је стекао сам без помоћи локалне заједнице која би требала колико је у могућности да подржи опстанак повратника на вјековна огњишта.

"Живим сам у овом селу, када би бар неко дошао да ми ставио једну лампу од уличне расвјете у двориште или мало насуо овај пут ја бих био задовољан", прича Балаћ за Срну кога мјештани поддинарска села од миља зову Жућо.

Давне 1998. године Балаћ се вратио у родне Доње Пеуље које су прије рата одисале животом, а сада су куће порушене и пусте. Балаћ каже да му није било лако када се вратио у родно Грахово, али да је у завичају свој на своме и да је код куће срце на мјесту.

Под Динаром се рађају јунаци, прича Балаћ, те истиче да је много оних који су кроз свијет пронијели име села Пеуље.

Осим Балаћа, у овом селу су и куће Галића и Блешића, тек по неки кров је нов, али су остале зидине које "зјапе" на вјетрометини и чекају неког свог из даљине. Српско село Доње Пеуље налази се на десетак километара од Босанског Грахова, смјештено испод Старетине, Динаре и Шатора, на путном правцу према Ливну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана