Један донор може спасти осам живота!

Анита Јанковић Речевић
Један донор може спасти осам живота!

БАЊАЛУКА - Свијест становништва у БиХ о значају донирања органа на веома је ниском нивоу, а с обзиром на то да болест не бира и да свако може постати пацијент на чекању за трансплантацију, неопходно је пробудити емпатију и привољети грађане да учествују у том хуманом процесу, што ће и бити циљ кампање која ће почети до краја године.

Октобар је у знаку указивања на значај донорства јер се у овом мјесецу обиљежавају и Свјетски и Европски дан давалаца органа, и то 14. и 18. октобра, а о тој теми јуче је било ријечи и на сједници Конференције за подручје здравства у БиХ, гдје је изражена потреба за испуњавањем услова који су неопходни за чланство у Евротранспланту, међународној организацији за размјену органа.

На сједници, на којој су учествовали министарка цивилних послова БиХ Дубравка Бошњак, министри здравства Српске Ален Шеранић и ФБиХ Недиљко Римац, те шеф Одјељења за здравство и остале услуге Брчко дистрикта Асмир Мујановић, оцијењено је да је потребно интензивирати кампању с циљем подизања свијести о значају донирања органа како би се повећао број донора и ојачала подршка домаће јавности процесу придруживања поменутој међународној организацији.

 - На претходним састанцима са представницима Евротранспланта наглашена је важност билатералне сарадње са земљама чланицама организације, као и потреба за јачањем организационе структуре унутар БиХ како би се олакшао бржи и ефикаснији процес донације и трансплантације органа -  саопштили су из Министарства цивилних послова.

Они су за “Глас” истакли да ће овог мјесеца организовати конференцију поводом европског дана донирања органа и трансплантација,  након чега ће започети промотивну кампању како би указали на важност тог племенитог и хуманог чина.

У Републици Српској изводи се искључиво трансплантација бубрега од живог донора у Универзитетском клиничком центру у Бањалуци, док кадаверичне трансплантације, односно операције код којих се узима људски орган од умрлог даваоца с циљем пресађивања пацијенту нису могуће.

Национални координатор за трансплантације РС Горан Топић каже за “Глас” да је буђење свијести грађана и указивање на значај донирања органа заправо и најтежи дио процеса који води ка формирању донорске мреже.

- Са једним мртвим донором може се спасти осам живота и побољшати квалитет њихове свакодневице. Без учешћа свих државних структура, односно власти не може се много направити о питању кадаверичних трансплантација. Потребно је да се угледамо на Хрватску, која је копирала шпански модел, иначе најпознатији на свијету, а чија је суштина да сви по рођењу буду донори, док се они који не желе бити дио донорске мреже воде у регистру - рекао је Топић.

Он је додао да велики број земаља у Европи функционише управо на такав начин, наводећи да се у БиХ воде два регистра, оних који желе и оних који не желе да буду донори, с тим да су и један и други врло скромни.

- У Српској такви регистри за сада уопште не постоје - навео је Топић.

Сарадња

На министарској конференцији јуче је наглашена и потреба за закључивањем споразума на пољу здравства између БиХ и Хрватске како би била подстакнута сарадња.

- На основу претходно исказане спремности Хрватске да помогне БиХ у процесу учлањења у Евротрансплант, сарадња би била утемељена на размјени програма и споразума у дефинисаним подручјима - саопштено је из Министарства цивилних послова БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана