Јавор: Поражавајуће да некоме сметају споменици који подсјећају на страдање невиних жртава

СРНА
Јавор: Поражавајуће да некоме сметају споменици који подсјећају на страдање невиних жртава

ПРИЈЕДОР - Градоначелник Приједора Слободан Јавор најоштрије је осудио рушење спомен-плоче на мјесту некадашњег усташког логора Циглана и истакао да је поражавајуће да некоме смета или да неко из чисте обијести руши споменике који треба да подсјећају на страдање невиних жртава.

"Поражавајуће је да некоме смета или да неко из чисте обијести руши споменике који треба да нас подсјећају на страдање невиних жртава, у овом случају ријеч је о логору који је формиран након непријатељске офанзиве на Козари у љето 1942. године", истиче се у саопштењу из кабинета градоначелника Приједора

Јавор наглашава да сама помисао да је неко оскрнавио мјесто гдје су невиним људима свакодневница били глад, неимаштина и смрт, гдје се увијек чуо дјечији плач, доводи до тога да човјека обузме велика туга која са собом носи питање, шта је био мотив овог вандалског чина.

У саопштењу се подсјећа да је кроз некадашњи усташки логор Циглана прошло око 14.500 људи, углавном стараца, жена и дјеца, док су мушкарци одмах са капије одвајани и одвођени пут Јасеновца и других стратишта одакле се никада нису вратили.

Он је позвао припаднике Полицијске управе Приједор да починиоце овог недјела што прије приведу пред лице правде.

"Нама остаје да вјерујемо да су ово само појединачни случајеви и да ће у нама увијек бити поштовања и вјечног сјећања на наше претке и славну историју легендарне Козаре", наводи се у саопштењу градоначелника Приједора.

Рушење спомен-плоче на мјесту некадашпњег усташког логора осудили су данас и чланови Градске организације СУБНОР-а Приједор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана