Јавор: Киша нанијела штету, предстоји још једна бесана ноћ

СРНА
Јавор: Киша нанијела штету, предстоји још једна бесана ноћ

ПРИЈЕДОР - У Приједору је усљед обилних падавина и огромне количине воде коју нису могли да приме колектори и канализационе мреже оштећен велики број објеката, путева и мостова, изјавио је вечерас градоначелник Слободан Јавор.

Јавор је рекао новинарима да киша од синоћ непрекидно пада и да је, према информација које тренутно има, вода угрозила много стамбених и помоћних објеката те дошла и у центар града.

"Многе зграде, односно подруми зграда у центру су поплављени и ту смо помоћу пумпи испумпали већи дио воде. То је случај са Домом пензионера, а и поједине установе и предузећа су поплаваљени. Сви смо на терену и чинимо све што је у нашој моћи да спасимо што више објеката", истакао је Јавор.

Он је за сутра или у понедјељак, док се вода повуче, најавио формирање више комисија које ће анализирати ситуацију на терену и штету на објекатима.

"Водостај ријека Сане и Гомјенице је такав да још увијек могу да приме одређену количину воде, а оно што је највећи проблем је ријека Милошевица, јер је због њеног изливања дошло до проблема у насељу Тополик", рекао је Јавор.

Он је нагласио да је град урадио један дио посла када је у питању чишћење и уређење њеног корита у дужини од 1,6 километара што, како је рекао, чини се није било довољно, али је утицалио да спријечи изливање воде у јутрањим часовима.

"Прије неколико тренутака сам се чуо да директором предузећа `Воде Српске` који ми је саопштио да је завршена сва процедура са Европском инвестиционом банком у вези са чишћењем корита ријеке Милошевице, што значи да је изабран надзорни орган и да ће за двадесетак дана бити потписан уговор, након чега ће предузеће које је добило посао ући у радове", рекао је Јавор.

Он је додао да је читава та процедура предуго трајала, да проблем са чишћењем ријеке Милошевице траје превише година, али да је количина падавина овај пут била толика да се вода појавила и на терену који је километрима удаљен од прве ријеке или потока.

"Пред нама је још једна бесана ноћ и ићи ћемо свуда гдје можемо помоћи да спријечимо већу штету", поручио је Јавор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана