Јавни универзитети у Српској наду полажу у нове смјерове и стручан кадар

Милош Васиљевић
Јавни универзитети у Српској наду полажу у нове смјерове и стручан кадар

БАЊАЛУКА, ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Квалитетан кадар и нови смјерови ас су у рукаву јавних универзитета у Српској који вјерују да ће у предстојећем уписном року уписати већи број бруцоша него лани.

Влада Српске одобрила је упис 4.372 студента у прву годину студија првог циклуса у академској 2022/23. години, нешто мање него што су предложили јавни универзитети.

Према одлуци Владе, на буџету има мјеста за 3.283 студента, а 606 будућих студената биће уписано на самофинансирање.

Проректор за наставу и студентска питања на бањалучком Универзитету Страин Посављак за “Глас Српске” каже да је ова високошколска установа право мјесто за све студенте.

Наглашава да је њихов приједлог био да упишу 2.595 бруцоша, док је Влада одобрила упис њих 2.470.

-  Када се тих 125 мање индекса распореди на 17 факултета умањење није велико - рекао је Посављак.

Он се нада да ће и ове године прећи цифру од 2.000 бруцоша, што је и њихов циљ.

- И поред смањеног наталитета и мањег броја средњошколаца захваљујући доброј организацији успијевамо да пређемо ту цифру. Просјек у посљедњих пет година је 2.115 уписаних бруцоша. Сада је много догађаја који се припремају и већ се реализују у смислу промоције факултета у средњим школама, а биће организовани и Дани отворених врата када наши студенти дочекују будуће колеге - рекао је Посављак.

Универзитету у Источном Сарајеву одобрен је упис 1.693 студента, што је за 266 мање него што су предложили.

Декан Филозофског факултета у Палама Драга Мастиловић истиче да су одређени смјерови традиционално веома популарни код свршених средњошколаца.

- Ми смо у поступку модернизације и реформе студијских програма, очекујемо да ћемо то до јесени да завршимо, а што се тиче ове академске године наша највећа очекивања су да ће и даље највише уписаних бити на смјерове Психологија, Кинески и Енглески језик и књижевност, Политикологија и још неки студијски програми. Овдје могу студирати под повољнијим условима. Да ли ће доћи до неког повећања у односу на прошлу годину још не знамо, али ми бисмо били задовољни да упис остане на оном нивоу од претходне године - рекао је Мастиловић.

Влада је донијела одлуку и о броју студената који се могу уписати на двије јавне високе школе, те је за Високу медицинску школу у Приједору одобрен упис 165 студената, док Висока школа за туризам и хотелијерство у Требињу може уписати укупно 44 студента. Одлуком је одобрен упис за 1.962 студента у прву годину студија другог циклуса.

Најпопуларнији

На оба јавна универзитета у Српској већ традиционално влада велико интересовање за Медицински факултет.

- Увијек је велика заинтересованост за Медицински факултет, а затим слиједи Факултет безбједносних наука. Видјећемо каква ће бити ова академска година. Ту су дефинитивно популарни и технички факултети, превасходно Електротехнички факултет, али рецимо и смјер Психологија на Филозофском факултету увијек има више кандидата него мјеста - рекао је Страин Посављак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана