Јавни сектор у Српској тражи веће плате

ГС
Јавни сектор у Српској тражи веће плате

Као што се и очекивало, због раста минималне плате са 700 на 900 КМ, запослени у јавном сектору и јавним предузећима траже повећање и осталих плата, јер како кажу, садашња ситуација је неиздржива зато што, рецимо, чистачица сада има исту плату као и високо квалификовани радник.

Ова ситуација, како кажу у синдикатима, унијела је немир међу саме раднике који се буне и који инсистирају да се плате исплаћују по платним разредима, јер због раста минималне плате од 28 одсто, по платама, многи послови су изједначени, иако то не би смио бити случај. 

"Повећањем најниже плате дошли смо у још гору ситуацију и очигледно је да већина послодаваца не помјера друге платне разреде и то ће бити основни правци за дјеловање Конфедерације синдиката у наредном периоду. Кроз повећање минималне плате требало је наћи моделе за повећање и осталих платних разреда, јер најнижа плата се исплаћује за најједноставнији рад гдје није потребан никакав образовни профил. Тражимо већу плату и правичнији однос у платним разредима. Сада имате нека предузећа гдје је ВКВ радник у тој најнижој плати, да не причамо о томе да је масовна појава да многи у јавном сектору имају минималну плату, а по образовању су трећи или четврти степен", рекао је Жељко Тепавчевић, предсједник Конфедерације синдиката Републике Српске. 

Ова конфедерација у посљедњих неколико дана одржала је двије сједнице Предсједништва на којима је, између осталог, било говора о повећању плата. Сљедећа сједница биће одржана у четвртак, када ће бити организована и прес-конференција са које ће и званично бити упућен позив послодавцима да се плате повећају и осталим радницима. 

У суштини, то значи да ће многа јавна предузећа, као што су "Електропривреда Републике Српске", "Поште", "Жељезнице", "Шуме" итд… бити под притиском синдиката да се повећају примања и осталих запослених. 

Као и у Конфедерацији синдиката Републике Српске, слично мисле и у Синдикату управе Републике Српске, гдје кажу да су прије 15 дана од Владе Републике Српске затражили измјене сета закона о платама запослених у јавној управи и јавним службама. 

"Тренутни минималац увео је неред у област плата из простог разлога што су се сада изједначиле плате чистачице и оних са средњом стручном спремом. Имали смо раст минималца од 28 одсто, али очекујемо да се Влада тргне и предложи измјене закона како би и остали радници добили повећање плата", рекао је Божо Марић, предсједник Синдиката управе Републике Српске. 

Он истиче да је још један од проблема тај што су радници у јавној управи дискриминисани у односу на остале с обзиром на то да немају топли оброк, регрес итд. Тачније, топли оброк, регрес и све остало урачунато им је у ту минималну плату, док је код осталих радника, поред минималне плате, обавезна исплата топлог оброка и регреса. 

"Радници у јавној управи немају право на то и њима су све те накнаде урачунате у плату. Сада имамо ситуацију да чистачица која чисти кабинет премијера има за 300 КМ мању плату од најниже плате у Републици Српској", истакао је Марић, преносе Независне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана