Јавни позив за бесповратна средства у оквиру пројекта "ЕУ за пољопривреду"

Срна
Foto: илустрација

САРАЈЕВО - У оквиру пројекта "ЕУ за пољопривреду" /ЕУ4АГРИ/ отворен је јавни позив за додјелу бесповратних средстава инвестицијама у прерађивачке капацитете и маркетинг пољопривредно-прехрамбених производа у БиХ, саопштено је из Развојног програма УН /УНДП/.

У саопштењу се наводи да ће овим јавним позивом, који је отворен до 7. јуна, ЕУ подржати улагања у прерађивачке капацитете пољопривредно-прехрамбене индустрије кроз увођење иновација и развој нових и/или унапређење постојећих производа, маркетиншких алата, те обезбјеђивање континуитета пословања и сигурног и здравог радног окружења у БиХ.

Из УНДП-а наводе да је у Љубињу смјештена фирма "Фармавит" у којој настају јединствени производи од домаћег бијелог лука узгојеног на сунчаним херцеговачким пољима, као и да су своје пионирске кораке започели прије три године, да би данас постали апсолутни лидери у производњи бијелог лука у БиХ, али и шире.

Запослени у овој фирми Стефан Шалварица, који је тренутно најодговорнији за процес производње бијелог лука, рекао је да је овај крај био познат по узгоју дувана, а данас се ту више узгаја бијели лук за којег су нека истраживања показала да је један од најквалитетнијих на свијету. Према његовим ријечима, фирма је, кроз подршку овог пројекта, успјела побољшати услове рада и продуктивност, смањити трошкове и понудити купцима јединствене производе, тако да је подигнута количина откупа за 10 тона годишње.

У саопштењу је наведено да је пројектом финансираним средствима ЕУ ова фирма ријешила велики проблем извора топлотне енергије, као и проблем водене паре која се стварала у процесу термичке обраде лука и тако отежавала рад у производњи.

"Вентилацијом и климатизацијом објекта сада се за пар минута ријешимо паре. Такође, раније се велики дио посла обављао ручно, а сада уз помоћ нових машина су унапријеђени и убрзани процеси пуњења, етикетирања и затварања тегли", појашњава Шалварица.

Ова фирма има властите плантаже на којима узгаја бијели лук, али одређену количину откупљује од својих коопераната са подручја Херцеговине.

"Производимо пасту од бијелог лука и различите маринаде које се састоје од домаћег бијелог лука потопљеног у зачине, маслиново и сунцокретово уље. Уз то, захваљујући пројекту сада производимо и црни лук који настаје процесом ферментације свјежег бијелог лука, такозвани /блацк гарлиц/", рекао је он.

Фирма "Фармавит" јер кроз пројекат подржана у износу од 150.000 КМ, док је вриједност укупне инвестиција била 300.000 КМ. Више информација о јавном позиву налази се на веб страници www.eu4agri.ba.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана