Јавне набавке и запошљавање мимо закона, замјерке на рад ТОРС-а

Анита Јанковић Речевић
Јавне набавке и запошљавање мимо закона, замјерке на рад ТОРС-а

БАЊАЛУКА - Запошљавање радника и спровођење јавних набавки мимо прописа, али и небрига о прецизном утрошку сваке марке из буџета приморали су ревизоре да Туристичкој организацији Републике Српске (ТОРС) дају мишљење с резервом за рад у прошлој години.

Ревизори су утврдили да менаџмент ТОРС-а попис имовине и обавеза са стањем на дан 31. децембар 2023. године није извршио онако како треба јер није пописан дио имовине у власништву и туђа имовина, а нису сачињене ни посебне пописне листе за имовину за коју није било могуће утврдити вриједност на дан пописа.

Ревизори су изнијели замјерку и на службена путовања у иностранство без одлука, као и на то што путни налози не садрже вријеме преласка границе БиХ у оба правца.

Такође, ТОРС није успоставио ни евиденцију о коришћењу службених возила на прописаним путним налозима, није прописан норматив потрошње горива по возилу и није контролисан утрошак горива и трошкови текућег одржавања по поједином возилу.

Интерним актима нису утврђени услови и начин коришћења мобилних телефона у службене сврхе, наведено је у извјештају Главне службе за ревизију јавног сектора РС.

ТОРС, према оцјени ревизора, ни благајничко пословање није вршио у складу са предвиђеним уредбама јер су исплате дневница и других трошкова службених путовања у земљи и иностранству вршене у готовини.

Надаље, у Правилнику о платама и накнадама запослених у ТОРС-у није извршено усклађивање коефицијената сложености послова и право на накнаде по основу огрева и зимнице како је предвиђено Законом о платама запослених у јавним службама Српске. 

Ревизори су констатовали и кршење Закона о раду због закљученог уговора о дјелу за послове који представљају основну дјелатност.

- У току 2023. године са једним извршиоцем је закључен уговор о дјелу за послове графичког дизајна и припреме за штампу за потребе брендирања промотивног штанда на сајамским наступима у земљи и иностранству, што није у складу са чланом 205. Закона о раду, јер су наведени послови систематизовани Правилником о унутрашњој организацији ТОРС-а. Такође, са једним извршиоцем је закључен уговор о раду на одређено вријеме и то од децембра 2022. до 31. јануара 2024. године на радно мјесто виши стручни сарадник за правне послове у трајању од по два мјесеца, што није у складу са законом јер је наведено радно мјесто систематизовано - наводи се у документу. 

Ревизори су утврдили и да за набавку робе и услуга у укупном износу од 18.377 КМ, које се односе на услуге сервиса мобилних телефона, рачунарске опреме, поклон пакета за потребе репрезентације, текуће одржавање службених возила, услуге закупа моторних возила, услуге штампања, графичке обраде, копирања, увезивања, закупа простора за прославу дана Нове године, набавке робе широке потрошње, прехрамбених производа, воде и кафе из апарата, нису спроведени поступци јавних набавки, што није у складу са Законом о јавним набавкама. Такође, за спроведене поступке јавних набавки у 2023. години није вршена претходна провјера тржишта и о наведеном није сачињена писана забиљешка, како је предвиђено законом.

Од возача до курира

Ревизори су навели и да је уговор о раду на одређено вријеме закључен са још једним  запосленим у трајању од по три мјесеца на радно мјесто возача због замјене одсутног радника у другој половини 2022. године. Са истим радником због повећаног обима посла склопљен је уговор у трајању од по мјесец почевши од фебруара 2023. до краја јануара ове године, да би од априла добио уговор на неодређено и то за радно мјесто курира-хигијеничара. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана