Јавне кухиње припремају свечане ручкове за најугроженије становнике

Јана Кезић
Јавне кухиње припремају свечане ручкове за најугроженије становнике

БАЊАЛУКА - Лијепе празничне тренутке испуњене дружењем и разноврсном трпезом у наредном периоду осјетиће и социјално угрожени грађани широм Српске, који ће захваљујући јавним кухињама, бар на тренутак заборавити на беспарицу и све оно што тешка свакодневица носи са собом.

Енормна поскупљења животних намирница бројне грађане су довела до границе сиромаштва и до ситуације да себи или породици не могу обезбиједити ниједан топли оброк, због чега у хуманитарним удружењима настоје да сви њихови корисници бар накратко осјете радост празника.

То је за “Глас Српске” потврдио и Мирослав Субашић, предсједник Удружења грађана “Мозаик пријатељства” из Бањалуке, у склопу којег је јавна кухиња “Оброк љубави”.

- У празничном периоду планирано је најмање шест свечаних ручкова па ће тако 29. децембра бити новогодишњи ручак за дјецу, а дан након тога за стара лица, док ћемо 31. децембра уприличити свечани ручак за све кориснике - рекао је Субашић.

Додао је да је свечана трпеза планирана и за Бадњи дан, Божић те Православну нову годину.

- На сваком ручку очекујемо између 400 и 600 људи те нам је зато свака помоћ добродошла. Најпотребнија нам је пилетина и мљевено месо, као и колачи и пите - казао је Субашић и додао да ће и ове године атмосферу употпунити музика уживо.

Пуне руке посла имају и у Удружењу грађана “Оптимисти” из Приједора, у чијем склопу дјелује и народна кухиња.

- Уз помоћ спонзора 18. децембра ћемо направити један свечани ручак, а 29. децембра ћемо обрадовати више од стотину малишанима пакетићима - рекао је предсједник овог удружења Зијад Чанић.

Он је додао да у њиховој јавној кухињи сваки дан буде припремљено око 300 оброка, а број корисника свакодневно расте. Око 40 породица којима помажу живе ван града па њима сваки мјесец носе пакете.

- Недавно смо имали састанак са представницима Владе РС те очекујемо до краја мјесеца помоћ из робних резерви - казао је Чанић додајући да су им тренутно најпотребнији слаткиши или пакетићи за дјецу.

Секретар Градске организације Црвеног крста Бијељина Александар Савић каже да већ седму годину заредом, са Центром за социјални рад организују акцију, гдје припреме око 200 прехрамбених пакета које доставе на адресе социјално угрожених.

- Поред ове акције ми увијек појачамо оброке за Божић, јер буде и печење, а за кориснике исламске вјероисповијести донирамо једно пиле, плус воће и колач - казао је Савић и додао је да тренутно народна кухиња сваки дан прави 280 оброка.

И волонтери власеничког Црвеног крста лани су поводом празника дијелили пакете са печеницом, храном и слаткишима.

- Исто тако планирамо да урадимо и ове године, а осим тога у народној кухињи имамо 30 корисника који долазе по оброк сваки дан. Најпотребније су нам основне животне намирнице, уље и конзерве - казала је секретар Општинске организације Црвеног крста Власеница Милица Краљевић.

Волонтери

Мирослав Субашић каже да су волонтери увијек потребни “Мозаику пријатељства”.

- Позивамо људе да дођу и придруже нам се, јер нам је свака помоћ значајна, а водимо се тиме да су сви људи хуманог срца добродошли - рекао је Субашић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана