Јавна расправа: Слобода мишљења не може бити кривично дјело

ГС
Јавна расправа: Слобода мишљења не може бити кривично дјело

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Слобода мишљења не може бити кривично дјело, поручили су у петак још једном новинари на другој Јавној расправи о Нацрту закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске, одржаној у Источном Сарајеву.

"Новинари немају потребу расправљати на ову тему. Закон треба повући. Новинар сам од осамдесетих година прошлог вијека и јасно у име својих колега поручујем да слобода мишљења не може бити кривично дјело. Слободно новинарство је основно право сваког демократског друштва“, получила је новинарка Сенка Курт Куртовић.

Новинарима у петак није било дозвољено уношење материјала, летака, нити транспарената у салу. И овога пута свој бунт су исказали ношенмјем мајица са натписом „Стоп криминализацији клевете и увреде“.

Министар правде у Влади Републике Српске Милош Букејловић поновио је и у ИСточном Сарајеву да Нацрт закона о измјенама и допунама Кривичног законика Српске "треба да постигне своју основну сврху превентивну", те очекује да ресорно министарство на јавним расправама добије конструктивне сугестије на предложена рјешења. Он је рекао да очекује да на јавним расправама од учесника добије повратне информације и мишљење о предложеним законским рјешењима. Истакнуто је и да сличне законе имају и неке од земаља Европске уније, укључујући Словенију, Хрватску, Њемачку и Холандију.

Новинари из више медија из свих крајева Босне и Херцеговине, такође су били присутни на јавној расправи одржаној у административном сједишту Владе Републике Српске, те напуштањем расправе још једном исказали своје противљење. 

Из ресорног министарства тврде да предложени закон није ограничавање слободе говора и медија него представља "уврштавање нове главе кривичних дјела против части и угледа, као и других важних кривичних дјела која се односе на људска права и слободе".

“Треба сачекати крај јавних расправа, уврстити конструктивне приједлоге, те онда разговарати о закону", поручили су из Министарства.

Јавне расправе о Нацрту закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске заказане још 16. маја у Бијељини и 17. маја у Требињу. Прва јавна расправа одржана је у Бањалуци.

Јавне расправе о Нацрту закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске заказане још 16. маја у Бијељини и 17. маја у Требињу. Прва јавна расправа одржана је у Бањалуци, преносе Независне.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана