Јавна расправа о геолошким истраживањима у Српској: Ево шта је поручено за скупа у Зворнику

СРНА
Јавна расправа о геолошким истраживањима у Српској: Ево шта је поручено за скупа у Зворнику

Замјеник директора Геолошког завода Републике Српске Цвјетко Сандић рекао је у Зворнику на јавној расправи о Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о геолошким истраживањима да локалне заједнице не могу да спријече истраживање јер оно није штетно.

Сандић сматра да се стратегија развоја Републике Српске не може радити без локалних заједница, али да оне не могу бити препрека већ морају да буду партнери у овим пројектима.

"Истовремено, локалне заједнице не могу да спријече истраживање јер оно није штетно. У Лопарама смо имали примјер да је истраживање завршено и никакву штету није нанијело, осим што су донијели информације о каквим потенцијалима Република Српска располаже", рекао је Сандић.

Он је истакао да су дате и примједбе на количине која се узимају за геолошка испитивања, оцијенивши да се не може глобално одредити да за све сировине буде 10 хиљада кубних метара, него да за специфичне минералне сировине буде одређена количина материјала и да се на ту сировину плаћа нека концесиона накнада држави.

Сандић је нагласио да је Завод дјеловао конструктивно и на страни доносиоца одлука, али и на страни животне средине, као и да није сагласан око подјеле истраживања на инвазивна и неинвазивна.

"Према Нацрту, неинвазивна су она која не дирају својства и грађу терена, а инванзивна супротно. Уколико знамо да је једна од основних преамбула наше струке да се терен врати у пробитно стање, тако треба да буде и у закону", појаснио је Сандић.

Сандић је рекао да сваки истражни ископ мора да се врати у пробитно стање и подсјетио да у законима ове врсте у Србији, Хрватској и другим земљама нигдје нема термина инванзивно и неинванзивно истраживање.

Помоћник министра за рударство и геологију у Министарству енергетике и рударства Републике Српске Есад Салчин рекао је да је једна од предложених измјена да се више не доставља сагласност локалне заједнице приликом издавања одобрења за истраживање.

Разлог за тако нешто, како је појаснио, јесте одређен број локалних заједница које немају уређену просторно-планску документацију.

Јавну расправу организује Министарства енергетике и рударства Републике Српске, а присуствовали су јој грађани, представници локалних самоуправа и институција и струковних удружења источног дијела Српске.

У расправи је учествовао велики број учесника који су изнијели конкретне примједбе на Нацрт.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана