Јасмила Жбанић критиковала градоначелницу Сарајева

ГС
Јасмила Жбанић критиковала градоначелницу Сарајева

Редитељка Јасмила Жбанић данас је поново прозвала власт и градоначелницу Бењамину Карић због изостанка реакције на фемицид који се недавно догодио у Сарајеву.

Након што је прије неколико дана објављена вијест о Нермине Крајине, чији је супруг заједно с мајком данима мучио и потом убио у стану, редитељка Жбанић је одлучила реаговати и путем Инстаграм сторија упутити критику власти и градоначелници Карић.

- Власт није прогласила Дан жалости за убијену Нермину Крајину, ни за Амелу Чичкушић и њено двоје дјеце. Ни за Милеву Андрић, ни за Амру Кахримановић, ни за Белму Балуковић... Откако је градоначелница Сарајева направила испразан перформанс на СФФ-у, а Влада Федерације донијела популистичку одлуку о Дану жалости (јер Фестивал је!), није се промијенио ниједан закон који штити жене, написала је Жбанић.

Позната редитељка је истакла како се мртве жене користе за стицање политичких поена када и како којој власти то одговара.

- Протести и дани жалости су ту само када могу бити дио спектакла. Чему жалити кад се не могу покупити лајкови? Мртве жене се користе за стицање политичких поена када и како овој власти одговара. Никакве суштинске промјене се нису десиле од убиства Низаме Хећимовић. Нема закона о заштити од насиља у породици и насиља према женама (које годинама тражи цивилно друштво). Нема кривичног закона о фемициду. Убице настављају даље јер могу, поручила је Жбанић.

Кликс.ба подсјећа, Жбанић је сличне поруке послала и у фебруару ове године, када се градоначелница Карић бавила организацијом обиљежавања 40 година од ЗОИ.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана