Јањић: У Божић уткане највише духовне вриједности

Танјуг
Foto: танјуг

БЕОГРАД - Народ у Србији инстиктивно осјећа да је Божић празник радости и новог почетка, истиче културолог Јован Јањић, али сматра да се у новије вријеме прославља "површно, кроз обичаје и без задирања у суштину".

Јањић за Тањуг каже да су у Божић уткане највише духовне вриједности, а да начин на који га вјерници прослављају показује њихово духовно стање, чему теже и које вриједности слиједе.

"Човјек који истински слави Божић показује да поштује творца свога, вриједности на којима је овај народ стасао, и на којима свијет постоји. То је у Божићу све уткано", истиче он.

Додаје да није спорно поштовати обичаје и традицију којих ни један правнославни празник нема колико Божић, и због тога се, објашњава он, каже да је то најрадоснији празник.

"У реду је, славимо ми обичајно, показујемо поштовање традиције, али, требало би тежити да задремо у суштину овог празника. Тако ћемо задрти и у суштину нашег духовног бића и показати ко смо, шта смо и чему тежимо", наводи он.

Симболика дешавања око Божића, каже Јањић, подсјећа на кључни догађај у историји цивилизације када се родио син божији Исус Христ.

"Бадњак представља самог Христа. Залагање бадњака подсећа на оно симболично загреваје пећине у којој се родио богомладенац", објашњава Јањић.

Он додаје да прва особа која на Божићње јутро дође у дом, тзв. положајник, такође симболизује блиску особу "у којој видимо Христа".

"Ако у сваком човеку видимо Христа, то да је он од Бога послат и да је саздан по лику Божијем, онда ћемо се са више пажње односити према сваком човеку, бити му од помоћи и тад ћемо се мирбожити", каже Јањић.

Обичаји се међу православним народима разликују, наводи он, па чак и на нашим просторима, али је права суштина у слављењу Спаситеља.

"Од овог празника требало би да учинимо да се изнова рађамо, не само да славимо тај догађај од пре 2021. године када се Христос родио, него да изнова доживљавамо тај дан као духовну радост, али истовремено да се ми рађамо, да рађамо добро у себи", закључио је он.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана