Јањић на вишедневном самиту Међународног транспортног форума у Лајпцигу

Г.С.
Јањић на вишедневном самиту Међународног транспортног форума у Лајпцигу

БАЊАЛУКА - Замјеник министра комуникација и транспорта Босне и Херцеговине Огњен Јањић, присуствује вишедневном самиту Међународног транспортног форума у Лајпцигу.

Јањић је у сриједу присуствовао састанку на тему „Отпорни ланци опскрбе: припрема и опоравак од поремећаја у транспортним системима", на којем се разоварало о наученим лекцијама током кризе пандемије Ковид-19, увођења дигитализације у сектор транспорта, изазовима привлачења младих у сектору транспорта као и о другим битним темама.

Замјеник министра Јањић присуствовао је министарском округлом столу гдје се, између осталог, разговарало о приступању нових чланица ИТФ-у, развоја и утврђивања мултилатералних квота CEMT дозвола.

Током свог излагања, замјеник Јањић је истакао недовољан број дозвола за превоз терета са којим је суочена Босна и Херцеговина, што представља  изазов за наше превознике и отежавајућу околност за проток робе.

У том погледу је исказао спремност да Босна и Херцеговина активно учествује у регионалним иницијативама и дијалогу са свим релевантним факторима како би се успоставила хармонизација и створили предуслови за повећање базне квоте дозвола.

Уступање вишка ЦЕМТ дозвола са којима располазу земље ЕУ, земљама у потреби,  би додатно подстакло трговину и ојачало регионалну економску интеграцију, те је у том погледу наша делегација  замолила да се размотри и оваква опција.

Осим званичних мултилатералних састанака, делегација Босне и Херцеговине одржала је низ састанака са представницима делегација других земаља гдје се разговарало о темама битним за сектор транспорта наше државе. Посебно се истиче састанак са државним секретаром Хрватске Аленом Госпочићем, који је дао пуну подршку свим иницијативама наше делегације и изразио спремност подршке Хрватске у будућим напорима БиХ на путу ка чланству у ЕУ, наведено је у саопшрењу за медије Замјеника министра комуникација и транспорта Босне и Херцеговине.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана