Јагма за златом слути на још дубљу кризу

Данијела Бајић
Јагма за златом слути на још дубљу кризу

БАЊАЛУКА - Огромна потражња за златом, која у свијету не јењава, подижући цијене овог жутог метала у небо, према ријечима домаћих стручњака, води новом скоку инфлације и продубљивању економске кризе.

Рударска индустрија злата бори се да одржи раст производње јер је, како је саопштио Свјетски савјет за злато, залихе жутог метала све теже пронаћи. Према подацима Међународног трговинског удружења, производња рудника лани је порасла за само 0,5 одсто у односу на годину раније, када је била већа за 1,35 одсто него 2021. године.

Нова налазишта злата све је теже пронаћи широм свијета, јер су многа перспективна подручја већ истражена.

Цијена злата, која премашује 2.300 долара по унци, посљедњих дана узима одушка након што је посљедњих мјесеци порасла на рекордно високе нивое изазване снажном потражњом коју предводи Кина.

Финансијски савјетник и бивши брокер са Волстрита Владимир Ђукановић каже за “Глас” да ситуација у вези са златом говори да је криза у Европи у пуном јеку, јер су људи нервозни и плаше се новог круга инфлације која би била погубна по европску економију.

- Западне земље се бесомучно задужују, док је Америка у толиким дуговима да је велико питање шта ће бити. Људи све више почињу да сумњају у финансијски систем, који се дели на два дела, односно на глобални југ и запад. Много је ризика, јер људи у финансијама не воле ратове, неизвесност, деглобализацију. Као нека савршена олуја се пакује - казао је Ђукановић.

Додао је да све ово указује на још један круг инфлације. Уколико дође до тога, као што је био случај седамдесетих година прошлог вијека када је било неколико рунди, то ће, истакао је он, бити изузетно лоше по европску економију.

- На нови циклус инфлације упозоравао сам две године. Имаћемо стагфлацију, као седамдесетих година, односно период инфлације која крене па стане, као што сад имамо осећај, па поново почне да скаче. То ће тако бити све док се не реше конфликти у свету - појаснио је Ђукановић.

Иако ће Американци, према његовим ријечима, урадити све да нову рунду инфлације обуздају прије избора, он очекује нове инфлаторне притиске када дође зима и повећа се потрошња енергената.

- Злато је прва индикација да се људи плаше инфлације. У страху од пада вредности новца, валута, ратних ситуација, када се плаше да ће економија заглибити, многи купују злато, које је вековима било симбол богатства, а то својство није изгубило ни у модерним временима - казао је Ђукановић.

Шта ће даље бити с цијенама, то, каже он, нико не може прогнозирати.

Према статистичким показатељима, просјечни годишњи раст цијене злата у еврима у посљедњих 20 година био је око осам одсто, а посљедњих 12 мјесеци вриједност злата повећана је за више од 15 одсто. Само у посљедњих пет година цијене злата увећане су за око 60 одсто.

Експлоатација

Према подацима Свјетског савјета за злато, експлоатација овог жутог метала великих размјера захтијева значајна истраживања и развој, за што је у просјеку потребно од десет до 20 година прије него што рудник буде спреман за производњу.

- Чак и током процеса истраживања вјероватност да откриће напредује у развој рудника је мала, са само око десет одсто глобалних открића злата која садрже довољно метала да оправдају рударење - саопштио је Свјетски савјет за злато.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана