Јагма за становима повећала кирије

Јана Кезић
Јагма за становима повећала кирије

БАЊАЛУКА - До почетка нове академске године остало је нешто више од мјесец дана, а студенти су на мукама јер, осим што су станодавци опет подигли цијене кирије, потражња је знатно већа од понуде па тешко проналазе стан у близини факултета.

Да су цијене више него лани, свједоче и огласи за изнајмљивање станова на интернету. Тако је за стан од око 30 квадрата у Бањалуци потребно мјесечно издвојити у просјеку од 400 до 450 КМ без режија, док су у близини факултета у насељу Борик цијене још и више. Тако за двособан, намјештен стан преко пута кампуса кирија износи 650 КМ, и то без режија.

Власник Агенције за некретнине “Сензор” Манојло Поповић каже да многи станодавци прате када ђаци и студенти долазе, па одмах подижу цијене.

- Цијене су више него лани од 15 до 20 одсто и то није коректно, али станодавци, када виде да не могу издати по тим цијенама, онда спуштају кирију - казао је Поповић.

Директор Агенције за некретнине “Ремакс” из Бањалуке Драган Милановић каже да је најам станова поскупио, као и сваке године у овом периоду.

- Крајем љета и почетком академске године повећава се потражња, а чим се она повећа, у одређеном моменту дође до дефицита станова и власници подигну цијену - рекао је Милановић који каже да се лани гарсоњера могла пронаћи за 300 до 350 КМ, а сада је тешко без 400 КМ мјесечно.

Нагласио је да станодавци дижу цијене најма јер су и квадрат приликом куповине плаћали по вишим цијенама.

Студент Факултета политичких наука Предраг Пажин, који је у Бањалуку на студије дошао из Требиња, за “Глас Српске” каже да су цијене најма станова отишле у небо.

- Кирије су доста више у односу на прошлу годину, а поготово за станове у близини факултета. Два цимера и ја смо стан тражили више од два мјесеца и једва смо пронашли одговарајући, и то у Борику, гдје мјесечно плаћамо 700 КМ без режија - рекао је Пажин и додао да је лани живио у гарсоњери на Старчевици, гдје је кирију плаћао 300 КМ, такође без режија.

На високе цијене жале се, како каже, и његови вршњаци, јер осим кирија због инфлације расту и цијене свега другог. 

- Многи станови су безобразно скупи, јер однос квалитета и цијене се не поклапа. Станодавци пумпају цијене кирије без икаквог разлога - каже Пажин. 

На мукама је и студенткиња Факултета политичких наука Гордана К. која каже да је собу на врху Старчевице три године плаћала 160 КМ, али су јој газде недавно подигле кирију.

- Собу сада плаћам 180 КМ, а уз то купатило и кухињу дијелим са цимеркама. Мислим да је то заиста скупо с обзиром на то да је доста удаљено од града и факултета - казала је она.

Ивана Панић из Брчког, која студира у Бањалуци, каже да јој је станодавац најавио повећање станарине за 100 КМ од септембра.

- У овом стану сам већ пет година, али станодавац је одлучио да повећа цијену најма уз образложење да сви остали дижу цијене кирија. Тражим да изнајмим други стан, али иде тешко, јер је све прескупо - казала је она.

Из Удружења грађана “ToPeeR” из Добоја кажу да за дизање кирија нема оправдања, јер то не зависи од цијене горива или било чега другог.

- Буџет родитеља ће тешко моћи поднијети ово поскупљење, јер многи немају новца да плаћају тако скуп смјештај, а станодавци у томе виде моменат да зараде и не размишљају о дјеци - казали су у овом удружењу и додали да у Добоју собу није могуће наћи испод 250 КМ.

Додатни проблем је тај што, како кажу, ријетко ко издаје стан легално.

- Не раде то легално и прођу без плаћања пореза, а ако се затражи уговор, онда неће ни да издају - закључили су у овом удружењу.

Дом

Трошкове смјештаја у студентским домовима и идуће академске године сносиће Влада Републике Српске. Међутим, студенте ће, по свему судећи, у октобру дочекати нови цјеновник у мензи због значајног поскупљења хране на тржишту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана