Јагма за сефовима за чување оружја

Милош Васиљевић
Јагма за сефовима за чување оружја

БАЊАЛУКА - Потражња за сефовима за чување оружја након масакра у београдској школи “Владислав Рибникар” енормно је порасла и у БиХ, што потврђују продавци, истичући да купци масовно траже овај артикл.

Наиме специјализоване продавнице у Београду распродале су протеклих дана све залихе сефова за држање оружје, због чега праве и листе чекања. Из једне београдске продавнице оружја навели су да је за неколико сати продато све што су имали на лагеру.

Да посљедњих дана влада права помама за сефовима и у Српској потврђују за “Глас Српске” из бањалучке продавнице оружја “А.Р.М.С. системи”, наводећи да је потражња порасла послије трагичних догађаја у Србији.

- Имамо сефове за пиштоље, за дуге цијеви и аутоматске пушке, а имамо оне за већу количину, намијењене углавном за стрељачке клубове - рекли су у овој специјализованој продавници.

Нагласили су да се цијене сефова разликују од величине.

 - Сефови за пушке коштају од 850 марака па навише, а у њих може стати најмање пет пушака. То су сефови дебљине три милиметра, од челика и гвожђа, који два сата не пропуштају топлоту, тешки око 250 килограма - додају они.

Да је дошло до велике потражње за сефовима за чување оружја посљедњих десетак дана потврђују и у фирми “Идеал пром” из Лукавца.

- Огромна је потражња за сефовима, а немиле сцене и дешавања у Србији утицале су на то, јер купци само зову. Велики је број наруџби, јер је ситуација најозбиљније схваћена. Потражња прије трагедија у Србији није била ни приближно као сада - казала су у овој фирми.

Како кажу, цијене сефова крећу се до 230 марака.

- У питању је домаћа производња која испуњава све законске регулативе. У горњи дио сефова иду пушке у доњем има преграда за пиштољ и муницију - додали су из “Идеал прома”, који своје производе продају и путем интернета.

Кажу да им захтјеви стижу из цијеле БиХ, а труде се да свима сефове доставе на вријеме, јер, како кажу, нико не воли да чека.

Предсједник Ловачког савеза РС Саво Минић рекао је за “Глас Српске” да је до огромне потражња за сефовима дошло из предострожности након трагедије у Србији.

- Велики дио ловачког оружја је још у кућама, иза врата, “о клину” или у неком ормару. То је толерисано у неким ранијим временима, када су дјеца касније сазријевала. Међутим сада морамо бити одговорни и опрезни, јер су друштвене мреже и телефони довели до тога да дјеца сада виде да тим оружјем могу починити несрећу - рекао је Минић.

Како каже, нажалост тек када се нешто лоше деси видимо колико су одређене ствари опасне, а до тада су се чиниле безазленим.

Правилник

Према Правилнику о просторним и техничким условима за смјештај и чување оружја и муниције физичко лице дужно је да оружје чува у простору који се налази у мјесту пребивалишта, закључано и одвојено од муниције у касама, металним ормарима, сефу или сличном спремишту, који не могу бити отворени уобичајеним алатом те нису доступни неовлашћеним лицима, а посебно дјеци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана