Јагма за прасићима, фарме товљеника све празније

Анита Јанковић Речевић
Јагма за прасићима, фарме товљеника све празније

БАЊАЛУКА - Афричка куга свиња у Лијевчу пољу у доброј је мјери сузбијена што ни изблиза није случај у Семберији гдје се свакодневно откривају нови случајеви, а највећи проблем је мањак товљеника на домаћем тржишту, јер фармери због страха одустају од производње.

Испричао је ово за “Глас Српске” предсједник Удружења узгајивача свиња Републике Српске Мишо Маљчић наводећи да на подручју Градишке и Лакташа нових случајева болести није било дуже од 20 дана.

- У Посавини се нажалост интензитет ширења куге појачава, а у Бијељини не попушта, не дешава се ништа набоље. Семберија ће у потпуности остати без свиња, па тамо је већ око 40.000 животиња убијено. То је огромна бројка. Болест је узела маха, раширила се по дивљим животињама, инсектима, псима, мачкама, а то се десило јер су мјесец дана скривали да се куга појавила и сада немају рјешења - тврди Маљчић.

Додаје да су мјере које су им омогућиле да се ријеше вишка прасића у Лијевчу пољу и те како уродиле плодом.

- Настављамо са продајом прасића који пристижу и то по строгим мјерама. Фарме смо максимално изоловали, чак ни сами возилима не улазимо у двориште и у глобалу смо задовољни што нам је омогућено клање и печење прасади, јер да се радило по европском систему прошли би као бос по трњу.

Негативна страна брзе продаје прасића је та што је тов сада на веома ниском нивоу и што се товилишта слабо пуне. Ем се људи слабо усуђују да тове, ем је велика потражња за прасићима за печењаре - рекао је Маљчић.

Таква ситуација, према његовим ријечима, довешће до дефицита товљеника пред зиму и традиционални крмокољ.

-  Прасићи су већ сада јефтинији од товљеника, што се ријетко дешава. Млада прасад коштају 5,30 КМ по килограму живе ваге, а товљеници 5,50 марака. Пред крај године те цијене ће засигурно експлодирати. Прасићи ће пред Божић бити још скупљи него ове године када су коштали и по 12 КМ по килограму живе ваге - истакао је Маљчић.

Да се тов смањује потврдио је и узгајивач свиња из села Рогољи код Градишке Драгиша Цвјетиновић. 

-  Многи фармери су одлучили да не хране животиње, већ да их продају док су мале. И сам сам смањио тов за 30 одсто у односу на период прије појаве болести, прије свега да смањим ризик, јер што је мање свиња на фарми мања је и шанса да се појави болест. Тренутно у тову имам око 400 свиња које испоручујем старим купцима, а прихватили смо и неколико нових из Херцеговине и Фоче. Они су се раније снабдијевали из Бијељине, што је нама сада појачало потражњу, огроман је притисак на Лијевче - навео је Цвјетиновић.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача “Села Семберије” Саво Бакајлић каже да је сточни фонд у Семберији готово па уништен, те да ће се озбиљније посљедице тога осјетити тек на прољеће.

- И даље свакодневно имамо појаву два, три нова жаришта. Куга је прешла у села гдје има највише стоке и гдје је земља најплоднија. Изгледа да ћемо морати доћи до нуле што није нимало добро по домаћу пољопривреду, села и народ који ће платити цех. Затајили су сви, од струке до инспекције. Ради се лаички, нема никаквог реда и правила на терену, ради ко шта стигне. Једни кољу свиње, други убијају, а понашање накупаца је тек посебна прича - наводи Бакајлић и додаје да товљеника у Семберији има изузетно мало и да тржиште по том питању не може рачунати на њих.

Радна снага

Мишо Маљчић каже да огроман проблем представља недостатак радне снаге на фармама.

- Први муку мучим с тим, не знам више шта да радим. И они који би радили траже 2.000 марака плату и пријаву. Не знам гдје више води раст плата, плус што пад цијена житарица уопште не прати појефтињење сточне хране – додао је Маљчић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана