Јагма ђака за занимањима металске струке

Анита Јанковић Речевић
Јагма ђака за занимањима металске струке

БАЊАЛУКА - Солидна зарада и могућност брзог запослења у металском сектору резултовали су великим интересовањем ђака за упис на школовање за дефицитарна занимања као што су бравар-заваривач, алатничар, ЦНЦ оператер, због чега ће учионице средњих школа у Српској које образују овај кадар на јесен бити пуне.

Други уписни рок у средњим школама у Српској које нису попуниле квоте актуелан је до петка, али већина свршених малих матураната већ је одабрала жељено занимање.

Директор Техничке школе у Градишци Владо Томић каже за “Глас” да су успјели да попуне свих седам одјељења уписавши укупно 168 ђака.

- И на трећем и на четвртом степену попунили смо сва мјеста. Изузетно интересовање владало је за смјерове техничар мехатронике и техничар информационе технологије, гдје се пријавио велики број одличних ђака. Испод црте смо имали 16 ученика вишка - рекао је Томић и додао да је најезда ђака када је ријеч о овој школи актуелна уназад пет година, јер у оквиру струке развијају нова занимања.

Ове године је, прича Томић, то једина школа у Српској која је експериментално уписала ученике на школовање за занимање техничара за роботику и смјер ЦНЦ оператер.

- То је додатно повећало интересовање дјеце. Дефицитарно занимање нам је смјер бравар-заваривач, јер компаније у Градишци имају стално отворен конкурс за пријем тог кадра. Плата заваривача достиже 2.500 КМ и ми смо уписали 24 ученика који треба да се школују за тај занат, као и комбиновано одјељење алатничара и бризгача пластичних маса. Имамо шест партнерских предузећа у којима ђаци обављају праксу кроз систем дуалног образовања и те компаније им махом нуде посао по завршетку школе - казао је Томић.

Мјесто више тражило се и у Техничкој школи у Бањалуци. Директор те образовне установе Владимир Куваља каже за “Глас” да су морали одбити више од 70 дјеце, јер није било мјеста.

- Важно нам је било да упишемо ђаке са што бољим оцјенама из основне школе, али и да дамо шансу дјеци коју ова струка занима. Интересовање се ове године додатно повећало, а разлог је што све више компанија има потребу за машинцима. Услови рада су све бољи, нису то више мале радионице као некад, већ озбиљна предузећа - рекао је Куваља и додао да су као дефицитарни смјерови означена сва занимања из машинске струке, било трогодишња или четворогодишња, као и смјер аутомеханичар и возач моторних возила.

У клупе Средњошколског центра “Михајло Пупин” у Дервенти на јесен ће сјести и 12 ђака који ће се школовати за бравара-заваривача, такође дефицитарни смјер за којим вапи тамошња привреда.

- Ријеч је о комбинованом одјељењу са занимањем обрађивача метала и број заинтересованих је премашио квоте, имали смо ученика испод црте, али смо их усмјерили у друга одјељења и тако испунили план уписа за ову годину. Предвиђених је било 112 мјеста, а уписали смо 111 дјеце. Привреда у Дервенти поприлично је развијена када је у питању металска индустрија, тако да је и претходних година интересовање ђака било задовољавајуће - рекла је директорица Средњошколског центра у Дервенти Бранка Јовић.

Директорица Средњошколског центра “Петар Кочић” у Зворнику Биљана Писић задовољна је интересовањем ђака за смјер посластичар, јер је то дефицитарно занимање.

- Ријеч је о комбинованом одјељењу у склопу којег школујемо и куваре. Остало нам је око 30 слободних мјеста од укупно 240, а највеће интересовање владало је за медицинске и информатичке смјерове. Локална привреда има потребу за трговачким техничарима, али ове године интересовање није завидно - казала је Писићева.

Грађевинци

Да сва дефицитарна занимања не дијеле исту судбину показује примјер Грађевинске школе у Бањалуци, која је у трогодишње смјерове успјела да упише мање од десет ђака.

- Када је ријеч о свим дефицитарним занатима, остало је много слободних мјеста, а четврти степен је попуњен. Нешто интересовања има за смјер монтер суве грађе - молер те за фасадере, док за занимање армирач-бетонирац нема ниједне пријаве. Очекујемо до краја рока још пријава - казао је директор ове школе Љубан Бајић и подсјетио да ђаци који се школују на дефицитарним смјеровима имају обезбијеђену стипендију од Владе РС, као и плаћене путне трошкове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана