Јачање сарадње јавних универзитета из Српске и Јапана

Милијана Латиновић
Јачање сарадње јавних универзитета из Српске и Јапана

ТОКИО, ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Универзитет у Источном Сарајеву и престижни Шиншу универзитет из Јапана, који се убраја у 1.000 најбољих на свијету потписали су споразум о сарадњи на период од пет година посредством Амбасаде БиХ у Јапану.

Званична церемонија потписивања споразума, уз присуство ректора Соичира Накамуре и амбасадора БиХ у Јапану Синише Берјана, проректора и професора, организована је у четвртак на јапанском универзитету у префектури Нагано.

Берјан је за "Глас Српске" рекао да се споразумом, између осталог, предвиђа размјена академског особља и студената, заједничка организација научних догађаја као и учешће у пројектима од обостраног интереса. Он је подсјетио да је питписивању споразума претходила његова посјета јапанском универзитету прошле године.

- У међувремену је усаглашаван коначан текст споразума са посебним фокусом на сарадњу између медицинских и пољопривредних факултета два универзитета – истакао је Берјан.

Он је након церемоније ректору јапанског универзитета у име ректора Универзитета у Источном Сарајеву Милана Кулића уручио пригодан поклон са симболиком природних љепота и пољопривредних потенцијала Републике Српске.

Ова изузетно респектабилна установа са три кампуса, основана давне 1949. године, неколико годиина заредом проглашена је најбољим еколошким јапанским универзитетом а према свјетској листи „UI GreenMetric World University Rankings 2020" еколошких универзитета, Шиншу универзитет заузима 38. позицију. 

Овим споразумом проширује се сарадња са универзитетима из Српске, обзиром да је у претходном периоду и Универзитет у Бањој Луци потписао споразум о сарадњи са овим чувеним јапанским универзитетом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана