Извозници воћа и поврћа поново страхују од чекања на граници

Анита Јанковић Речевић
Извозници воћа и поврћа поново страхују од чекања на граници

БАЊАЛУКА - Због дуготрајног задржавања камиона на граници у јеку сезоне извоза воћа и поврћа из БиХ у ЕУ, који се понавља из године у годину, домаћи произвођачи су остали без доброг дијела иностраних купаца. Страхују да ништа боље неће проћи ни овог љета и да су нови губици неминовни јер рјешења за бржи проток робе нема на видику.

Прве веће количине лако кварљиве робе попут шљива, краставаца корнишона, кромпира, малина, купина из Републике Српске и БиХ кренуће наредних седмица ка Европи, а прекратко радно вријеме фитосанитарне инспекције у Хрватској поново се намеће као горући проблем произвођача јер се наши камиони на комшијској граници задржавају сатима усљед чега воће и поврће пропада.

Узрок њихових невоља лежи у чињеници да од 17 граничних прелаза између БиХ и Хрватске, посебан статус са свим неопходним инспекцијским органима за преглед робе биљног и животињског поријекла имају само прелази Градишка и Бијача. Током љетне сезоне на тим прелазима се стварају огромне гужве јер лако кварљива роба захтијева преглед фитосанитарне инспекције чије је радно вријеме у Хрватској од седам до 15 часова и то искључиво радним данима.    

Домаћи пољопривредници на овај проблем упозоравају сваке сезоне, тврдећи да су неријетко принуђени плаћати и пенале купцима на Западу јер робу не стижу испоручити у договореном року. Тврде да су добар дио купаца на иностраном тржишту, управо због кашњења, неповратно изгубили.

То наводи предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић који за “Глас” прича да су произвођачи шљива из Српске имали много муштерија у Њемачкој, што сада није случај.

- Тамошњи купци су одустали од наших шљива због кашњења у испоруци, јер кад роба стигне то није квалитет који је договорен, а ни послат. Воће просто губи на квалитету и пропада што дуже стоји, без обзира што је у хладњачи. Годинама причамо о овом проблему, куцамо на разна врата, али рјешења нема. И није то до власти у БиХ. Хрватска просто не жели сарадњу, задржавају нашу робу да би продали своју, а на то би БиХ требало да одговори на исти начин - сматра Дојчиновић.

Он је истакао да би фитосанитарна инспекција у Хрватској током сезоне требало да ради 24 сата, или бар до 19 часова.

- Воће се мора ујутро обрати, упаковати, утоварити на камионе и превести до границе. Затим, мора проћи контроле на прелазима БиХ тако да је просто немогуће да стигне до 15 часова до хрватских граничара. Ми ћемо опет упутити апел властима у Сарајеву да врше притисак на Хрвате, али неће то уродити плодом као ни до сада - категоричан је Дојчиновић.

Незадовољни су и повртари који наводе да су и без овог проблема сатјерани уза зид будући да послују у отежаним тржишним околностима. 

- Имамо вишак купуса, краставаца, кромпира, лука које не можемо продати због прекомјерног увоза. Плус што како домаће проврће пристиже тако цијене астрономски падају, баш имамо велики проблем ове сезоне. Они који и успију наћи ино-купце имају проблеме због границе - рекао је предсједник Удружења повртара РС Дарко Илић, наводећи да је све мање откупљивача спремно да извози свјежу робу управо због задржавања на граници.

У Спољнотрговинској комори БиХ тврде да константно захтијевају рјешавање овог проблема, наводећи да је још један гранични прелаз за фитосанитарни преглед минималан захтјев и потреба привреде БиХ.

- Много је ствари које јасно указују да се хитно треба приступити измјени постојећег Уговора о граничним прелазима за међународни друмски саобраћај са Хрватском. Неопходно је обезбиједити посебан статус и за гранични прелаз Свилај, а по могућности и за Изачић. На прелазима Орашје, Каменско, Вињани Доњи и Иваница потребно је успоставити фитосанитарну инспекцију - рекли су у Спољнотрговинској комори БиХ.

Трпи комплетна привреда

У Спољнотрговинској комори БиХ кажу да дуготрајно задржавање теретних возила на граничним прелазима није прихватљиво из више разлога, како за превознике тако и за цјелокупни привредни сектор у БиХ.

- Свако задржавање камиона знатно отежава и успорава превоз робе нарочито код термински дефинисаних испорука терета, усљед чега превозници пропуштају термине за истовар, а отвара се и могућност плаћања додатних трошкова због кашњења - рекли су у комори.

На овај проблем више пута су указали у Удружењу превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС, наводећи да је возачима само до Србије и назад потребно пет дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана