Извоз јаја већи, а зарада тања

Данијела Бајић
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - На страна тржишта из БиХ за девет мјесеци ове године извезено је више јаја него лани, али домаћи перадари тврде да су, упркос томе, остварили тању зараду због ниске цијене, која ни близу не може покрити трошкове производње.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, од јануара до краја деветог мјесеца домаћи живинари су извезли 1,7 милиона килограма јаја у вриједности од 7,1 милион КМ. Годину раније у истом периоду на страно тржиште БиХ је пласирала 1,42 милиона килограма јаја, чија је вриједност била 7,44 милиона КМ. 

Највише јаја са фарми БиХ у протеклим мјесецима завршило је на рафовима маркета у Србији, затим Италији те Црној Гори и Хрватској. 

Предсједник Заједнице живинара РС и директор фирме “Агрекс” из Доњег Жабара Предраг Миличић рекао је за “Глас Српске” да је ова година добра само са аспекта крајњих потрошача.

- Свједочимо озбиљном паду цијена конзумних јаја, како на домаћем, тако и страном тржишту. Количина извезених јаја на околна тржишта је већа, али су мањи финансијски ефекти, јер су излазне цијене знатно ниже у односу на претходне двије године - објаснио је Миличић, додајући да се цијена формира на бази регионалних прилика. 

Стабилизацију производње у сектору живинарства очекују у наредним мјесецима, јер, како каже, цијена јаја и на околним тржиштима расте. 

- Перадари у БиХ могу да произведу довољне количине јаја, да би подмирили потребе домаћег становништва, поготову током љета, када се знатне количине овог производе увозе и из Србије. Срећна је околност да дио произведених јаја Б класе можемо извести фабрикама у иностранству које се баве прерадом, кроз шта је релативно очувана стабилност домаћег тржишта - рекао је Миличић.

С обзиром на то да је најављено поскупљење сточне хране, реално је очекивати, истакао је Миличић, и скок цијене јаја на домаћем тржишту, која се тренутно креће од 0,15 до 0,18 КМ по комаду. 

Према његовим ријечима, домаћи произвођачи конзумних јаја А класе, који приводе крају све што је неопходно за извоз, с нестрпљењем чекају зелено свјетло за пласман на европско тржиште, јер би им то омогућило проширење производње, као и запошљавање већег броја радника.

- У плану је још један састанак, на којем би ентитетска ресорна министарства и ветеринарске службе комплетирали све неопходне и тражене податке. Рачунамо да би са 15. новембром све тражено требало да буде послато, што нам даје за право да се надамо да бисмо у сљедећој години можда имали одобрење да коначно и конзумно јаје А категорије пустимо на европско тржиште - истакао је Миличић. 

Власник фирме “Кока продукт” из Љубиња Душан Кољибабић каже да БиХ чува страну производњу, док домаћу ниподаштава. 

- У колапсу смо. Доживљавамо да неко дотјера јаја на наше тржиште јефтиније него домаће. То ме натјерало да ове године смањим производњу и до 30 одсто - истакао је Кољибабић.

Замјеник директора фирме “Ракић комерц” из Батковића код Бијељине, која се бави производњом и продајом конзумних јаја Јован Ракић казао је да су приморани на ниске цијене јаја, упркос расту трошкова.

- Домаће тржиште је доста притиснуто увозом јаја, првенствено из Србије, чији фармери константно повећавају своје капацитете па сав вишак пребацују нама - рекао је Ракић.

ПИЛЕТИНА

Предраг Миличић је истакао да је потражња за пилећим месом ове године, за разлику од претходних, била израженија, због скупе јунетине и несташице свињетине. 

- Произвођачи пилећег меса ове године су имали срећну околност да су могли да пласирају веће количине на домаћем тржишту и то по релативно стабилним и добрим цијенама - казао је Миличић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 13 беба
Рођено 13 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана