Извиђачки вишебој "Козара 2023" окупио 250 учесника

Срна
Извиђачки вишебој "Козара 2023" окупио 250 учесника

ПРИЈЕДОР - Одред извиђача "Др Младен Стојановић", који ове године обиљежава 70 година постојања, организовао је данас Извиђачки вишебој "Козара 2023", који је окупио 28 екипа са око 250 учесника из Србије, Хрватске, Македоније, Федерације БиХ и Републике Српске.

Старјешина Одреда "Др Младен Стојановић" Ернест Бадњевић рекао је новинарима да је одред формиран 14. новембра 1953. године, а чињеница да трају толико дуго довољно говори колико је то кроз године и деценије била и остала популарна и друштвено корисна организација.

"Дуго година смо интензивно радили на прикупљању документације да обиљежимо овај јубилеј објављивањем пригодне монографије. Открили смо да извиђачка организација у некадашњој Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца постоји још од 1922. године, тако да је ово обиљежавање и у знаку 101 године постојања извиђачке организације на овим просторима", истакао је Бадњевић.

Он је рекао да се вишебој, који се одржава на приједорском стадиону Пољана, организује још од 1973. године, тако да је ово и обиљежавање 50 година вишебоја - дружења извиђача са простора бивше Југославије.

Након свечане церемоније отварања и подизања извиђачке заставе, окупљени учесници вишебоја кренули су на зацртану стазу да рјешавају одређене задатке из општег знања или познавања прве помоћи, затим слање порука сигналним заставицама, Морзеовом азбуком, дизање и рушење шатора, сликање скице стазе, везивање чворова и друго.

Вишебој је у име града Приједора отворио Огњен Вукојевић, истакавши да су приједорски извиђачи синоним за јединство и организованост већ 70 година, да предано раде, како са старијим, тако и младим генерацијама.

"Град Приједор посматра Одред извиђача 'Доктор Младен Стојановић' као једну озбиљну и перспективну организацију", рекао је Вукојевић.

Приједорски извиђачи, са својим гостима, вечерас ће на свечаној академији у Позоришту Приједор обиљежити 70 година постојања Одреда извиђача "Др Младен Стојановић", а од 18.00 часова предвиђено је и представљање монографије "Хроника приједорских извиђача 1922-1953-2023".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана