Измијењен Кодекс за штампу и онлајн медије

Горан Јањић
Измијењен Кодекс за штампу и онлајн медије

ПАЛЕ - На Палама је данас представљена нова верзија Кодекса за штампу и онлајн медије. Према ријечима професора Лејле Турчило која је била дио експретског тима који је радио на измјени Кодекса, нова верзија помоћи ће и медијима и публици.

-Озбиљним радом начињена је измјена Кодекса и сигурни смо да ће он на одређен начин помоћи објема странама да у међусобном посредовању имамо квалитетније медијске садржаје - рекла је проф. Турчило.

Она је рекла да се сви медији не могу контролисати, прије свега мислећи на оне који се јављају у онлајн простору и који немају видљив импрессум.

- Неки од њих збиља имају изврсну сарадњу и са жалбеном комисијом, реагују добро и на медијацију и на одлуке жалбене комисије и то нам је најважније.

Члан жалбене комисије Савјета за штампу професор Вук Вучетић рекао је да је ова комисија у протеклој години запримила више од 1000 жалби грађана по различим основама.

- Оно што је похвално јесте да се преко 700 жалби ријешило саморегулацијом, дакле или објављивањем демантија или коментара на које су се грађани жалили. Поред тога 40-ак жалби је ријешила жалбена комисија што је заправо мали број и указује на развој свијести о томе да се грађани ипак жале на негативне садржаје у медијима - рекао је Вучетић.

Он је напоменуо да је посљедњи Кодекс објављен прије десет година у којима су се десиле различите промјене у медијима, а највећа од њих је снажно проширење дигиталних медија.

- Нови Кодекс представља освјежење, али и омогућава свим корисницима да лакше препознају у којим дијеловима се крше правила професије. Вјерујем да ће он помоћи и жалбеној комисији али и публици да лакше препозна дијелове у којима се крше правила новинарског рада-

Идеја савјета за штампу није да кажњава него да посредује између грађана и медија по принципу да медији сами разумију да непрофесионално дјеловање није нешто што се исплати, закључила је професорица Турчило.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана