Изложен „Бабин храст“ стар 300 година

ГС
Изложен „Бабин храст“ стар 300 година

„Бабин храст“, својеврсни симбол Дервенте стар око 300 година, изложен је у парку код Укрине, а све информације о овом експонату на српском и енглеском језику уписане су на таблу која се налази уз овај јединствен примјер лужњака.

„Бабин храст“ прије него што се срушио прошле године усљед невремена, налазио се у насељу Луг поред магистралног пута Дервента – Прњавор, и био је једно од најраскошнијих и највећих стабала храста лужњака у Републици Српској. Стабло високо 20 метара, пречника дебла око 190 центиметара, било је риједак примјерак лужњака.

Управо због тога, али и изузетне амбијенталне вриједности, Туристичка организација града преузела је бригу о храсту.

– „Бабин храст“, који је име добио по старици која је живјела у кући поред, био је и остао симбол и понос града, али и споменик горостасне шуме лужњака која се прије неколико вијекова протезала долином ријеке Укрине. Овај храст је и симбол живота и мјесто окупљања на којем су, у ранијим деценијама, организовани зборови и игранке. Био је под заштитом Земаљског завода за заштиту споменика културе и природне ријеткости НР БиХ од 1965. године као природна и дендролошка ријеткост. Републички завод за заштиту културно – историјског и природног наслијеђа га је ревалоризовао 2017. године, као објекат природног наслијееђа. Због свега тога одлучили смо да, уз подршку Градске управе, храст изложимо и обезбиједимо информације суграђанима како би се историја храста пренијела и на будуће генерације – рекла је директорица Туристичке организације града Биљана Теофиловић.

Послије урушавања храста, Градскa управa је подржала идеју Туристичке организације, те преузела бригу о сјечи, орезивању, превозу и постаментима за излагање храста, преноси Дервентски лист.

Осим „Бабиног храста“ у Жеравцу се налази и храст лужњак чија се старост процјењује на око 400 година, а који би могао да буде проглашен спомеником природе.

Легенде

Иза овог храста остале су бројне приче и предања, а према једној од локалних легенди испод храста су се могли скупити сви становници села Луг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 24 бебе
Рођене 24 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана