Изложба посуђа из периода од 13. до 19. вијека

РТРС
Изложба посуђа из периода од 13. до 19. вијека

ТРЕБИЊЕ - Изложба посуђа од племенитих метала из периода од 13. до 19. вијека Народног музеја Србије отворена је вечерас у Требињу у оквиру манифестације "Дани Србије у Српској".

Директор Народног музеја Србије Бојана Борић Брешковић рекла је да су у Музеју Херцеговине у Требињу представили дио свог блага, захваљујући иницијативи два предсједника на Свесрпском сабору и великог покровитељства Министарства културе Србије.

- На манифестацији "Дани Србије у Српској" учествује велики број установа из Србије у десет градова, што није мало. Ми смо потрудили као Народни музеј па смо присутни нашим изложбама на три места. Ширећи културу заједничког народа ово даје још већи, значајнији и шири опсег свим нашим делатностима, препознавању одакле смо, где идемо и шта ћемо даље заједно да радимо - рекла је Брешковићева.

Она је навела да им је велика част да су у Требињу у години када Народни музеј Србије обиљежава 180 година постојања.

Један од аутора изложбе Ивана Лемкул рекла је новинарима да је на изложби представљено 46 посуда од метала, а отприлике половину чине репрезентативне од сребра, украшене позлатом фигуралном и орнаменталном декорацијом.

- У питању су чаше које су биле статусни симбол током средњег века, како на западу Европе, тако и у нашој средини. Оне су наставиле дуго да се користе након што су изашле из употребе на западу, а код нас су често прилагане црквама - рекла је Лемкул и додала да је на изложби представљено посуђе које је кориштено у припреми хране, као и посуде које су употребљаване за купање.

Директор Музеја Херцеговине Ивана Грујић рекла је новинарима да су по други пут домаћини Народном музеју Србије из Београда и да је ова изложба најбољи начин да се Србија представи у Требињу.

- За сваки музеј је посебна награда да може да угости вриједну изложбу и институцију као што је Народни музеј Србије, који је најстарија и најзначајнија музејска установа не само у Србији, већ уопште када говоримо о српској култури - навела је Грујић.

Замјеник градоначелника Требиња Дражен Бошковић истакао је отварајући изложбу да је граду и Музеју Херцеговине припала част да буду домаћини двије изложбе у оквиру манифестације "Дани Србије у Српској", које представљају велику умјетничку вриједност и којима је умногоме обогаћена културна понуда у Требињу.

- Град Требиње се радо одазвао да буде дио ове манифестације која кроз различите програмске активности подстиче размјену културних остварења и баштине, представља природне љепоте, туристичка мјеста и руте, угоститељство, презентује инвестиционе могућности и најбитније учвршћује везу између Срба са обе стране Дрине - рекао је Бошковић.

Изложба ће бити отворена до 15. децембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана