Бојић: ИЗИС не ради, јер бањалучки доктори немају шифре

ГС
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА- Интегрисани здравствени информациони систем Републике Српске (ИЗИС), који су недавно напали хакери, није прорадио у Бањалуци зато што ни 10 дана од достављања нових шифри и протокола, оне још нису додијељене докторима, нити је завршено скенирање рачунара.

Ово тврди пројект менаџер компаније ММSCode Славко Бојић, која је са бањалучким Ланацом и Тесла Ериксоном из Загреба развила ИЗИС који су грађани Републике Српске платили 26 милиона марака.

Говори да менаџмент ове здравствене установе очигледно не жури нигдје и свјесно одуговлачи са спровођењем безбједносних протокола, због чега се данима чека на њихов сигнал за пуштање апликације.

– Моје лично мишљење је да се овдје ради о безобразлуку и саботажи. Неће да ураде шта је потребно и намјерно се тако понашају. Бањалучки Дом здравља од почетка и непрестано пружа отпор ИЗИС-у и инсистира на старој апликацији из које су сви подаци одавно пренесени – каже Бојић за Капитал.

Каже и да у Дому здравља Бањалука на овоме раде само два администратора, а да је менаџмент одговоран што није све убрзао и ангажовао више особа.

– ММsCode и Ланацо од напада раде без паузе, празника, некада по цијелу ноћ. Нико није питао за радно вријеме. Фонд здравственог осигурања је доставио шифре у ДЗ Бањалука прије десет дана. Умјесто да их неко од радника одмах достави у подручне амбуланте, тјерају докторе да дођу лично и преузму их, да потписују изјаве као да иду на суд. Љекар који има 150 пацијената у реду, не требало да иде по шифру. Чему онда служе курирске службе – пита Бојић.

У ДЗ Бањалука бирократски и споро

Говори да су домови здравља у Добоју и Бијељини мало мањи од Бањалуке, а да су прорадили прије десет дана и каже да је дискутабилно када ће уопште прорадити бањалучки.

– Нама да јаве сада да су обавили скенирање и задужили шифре, ми дословно за минут можемо да пустимо ИЗИС. Вјероватно чекају петак након радног времена да нам то јаве да добију још на времену и пролонгирају пуштање – тврди Бојић.

Директорка Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић одбацује Бојићеве оптужбе и говори да они раде на максимуму снага и капацитета, те да је бањалучки Дом здравља огроман и да му треба више времена за спровођење безбједносних протокола.

– Ми улажемо максималне напоре да што прије испоштујемо препоруке које нам је ФЗО дао да би Дом здравља што прије почео са радом у ИЗИС-у. У току данашњег дана ћемо се обратити ФЗО са тачним даном и сатом пресласка на ИЗИС. Вјерујемо да ће то бити у понедјељак ујутро. Радници раде и оптерећени су, раде максимално да се што прије све заврши и испоштују препоруке – каже Тодоровићева.

На питање колико администратора ради на рјешавању проблема ИЗИС-а, каже да их има четворо, да је један био на боловању, а један ради на рендгену.

У одговорима које су нам доставили из Дома здравља потврђено нам је да су нове корисничке налоге добили 16. јануара, али да до сада нису били у могућности да све обавезе из препорука ФЗО испуне до данашњег дана.

– Дом здравља у Бањалуци је највећа здравствена установа примарне здравствене заштите у Републици Српској која ради на 37 локалитета, те која има више од 700 здравствених радника који користе апликацију ИЗИС. Узимајући у обзир да располажемо са више од 350 рачунара распоређених, уз максималне напоре приводимо све крају – рекли су у ДЗ.

Напоменули су да су промијенили корисничке лозинке и да је у току подјела нових са упутством за промјену, те потврдили да сваки доктор мора да дође по своју лозинку код администратора.

– Корисници ИЗИС апликације, из свих организационих јединица наше установе су дужни, према инструкцијама ФЗО Републике Српске, лично доћи и преузети нове корисничке лозинке код једног овлаштеног администратора – рекли су.

Добој: ИЗИС ради, неквалитетно и споро

ИЗИС-ом нису задовољни ни у Добоју. Кажу да јесте прорадио дјелимично, али да се добар дио посла и даље обавља ручно.

– Пацијенти пролазе кроз ИЗИС и ми можемо да фактуришемо услуге, али се и даље рецепти пишу ручно, као и упутнице. Дакле, ради, али није то оно што је било и све је спорије – рекао нам је један медицински радник из Добоја.

Међутим, у Бијељини су нам рекли да су задовољни и да систем сада ради боље него раније, преноси Српскаинфо.

У ФЗО су рекли да их је Дом здравља Бањалука обавијестио да ће у току ове седмице спровести потребне сигурносне мјере, пише Капитал.

– Јавност смо још прошле седмице информисали да у функцији још није прописивање електронских рецепата, већ се штампају папирни, а тренутно се раде тестирања са апотекама. Модул за лабораторије, такође, још није у функцији јер су у питању екстерни сервиси са којима морамо бити посебно обазриви – рекли су у ФЗО.

Иначе, ИЗИС је закључан од 31. децембра 2023. године када су хакери у “рансомwаре” нападу преузели базу података и онемогућили приуступ нашим администраторима. Након тога, ИЗИС је више од 15 дана био потпуно недоступан, а подаци о корисницима нашли су се на “дарк вебу” у продаји.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана