Избјегавање вакцинације пробудило отписану болест

Анита Јанковић Речевић
Избјегавање вакцинације пробудило отписану болест

БАЊАЛУКА - Епидемија великог кашља захватила је цијели регион, а болест се интензивно шири и међу дјецом у Српској, због чега љекари апелују на родитеље да вакцинишу своје малишане, упозоравајући на то да је број заражених већи него што званични бројеви потврђују.

Предсједник Савјета за здравље Републике Српске Ранко Шкрбић рекао је јуче да је у Српској лабораторијски потврђено 16 случајева великог кашља и то све код непотпуно вакцинисане дјеце школског узраста са лакшим клиничким сликама.

- Број обољелих је засигурно много већи, јер се љекарима јављају само тежи случајеви. Велики кашаљ је букнуо у цијелом региону и подаци говоре да је узрок само нередовно вакцинисање - казао је Шкрбић.

Он је апеловао на родитеље да прате календар вакцинисања који је дефинисао Институт за јавно здравство РС и да редовно вакцинишу дјецу, јер велики кашаљ може имати фаталан исход код беба које нису стекле имунитет и не могу искашљавати.

- Вакцине имамо, само треба да се придржавамо календара вакцинација - нагласио је Шкрбић.

Помоћник директора за медицинске послове у Институту за јавно здравство РС Јела Аћимовић истакла је да нико од дјеце код које је потврђен велики кашаљ, а која су са подручја Бањалуке, Лакташа и Приједора, није био хоспитализован, нити са тежом формом болести.

- Већином дјеца нису вакцинисана у комплету и имунитет је ишчезао, али ипак пролазе са лакшом клиничком сликом - навела је Аћимовићева.

Она је нагласила да вакцинација спречава ову болест, као и епидемију те да се против великог кашља вакцинише петовалентном вакцином, која се даје у три дозе у првој години и једна доза ревакцинације са годину и по дана.

- Од 2019. године имамо још једну дозу пред упис у основну школу, која подиже имунитет, укључујући и имунитет на велики кашаљ - рекла је Аћимовићева и истакла да је веома важно да сва дјеца која су пропустила дозе вакцине то што прије надокнаде.

Педијатар у Фочи Дејан Бокоњић сматра да ситуација у региону постаје озбиљна те да постоји опасност уколико се епидемија настави ширити да и вакцинисана дјеца добију одређене форме великог кашља.

- У Фочи смо имали неколико пацијента са великим кашљем, а присутна је и поприлично агресивна микоплазма пнеумонија, која такође код дјеце изазива хронични кашаљ. Ово је било потпуно очекивано, с обзиром на то да је обухват вакцинације пао. Пандемија “ковида 19” значајно је допринијела томе, јер су људи избјегавали домове здравља, контакте, систематске прегледе па су многа дјеца остала невакцинисана. Огромна је и моћ друштвених мрежа, гдје се заговара прича против вакцина - казао је Бокоњић, који је и декан фочанског Медицинског факултета.

И начелница дјечијег одјељења у приједорској болници “Др Младен Стојановић” Свјетлана Савић Стјепановић истиче за “Глас” да је било очекивано да се заборављене болести пробуде.

- Имамо дјецу са дуготрајним кашљем, али клиничка слика за сада није указивала на пертусис. Говорим о болници, не знам каква је ситуација код колега у Дому здравља и приватним амбулантама. Међутим, грађани морају схватити да је вакцинација обавезна. Иако не можемо никога натјерати на то, родитељи морају бити свјесни ризика којем препуштају своје дијете и то не само своје, већ и свако друго које ће бити угрожено уколико је мали обухват вакцинације у популацији - навела је Савић Стјепановић за “Глас”.

Опасност

Дејан Бокоњић упозорава да је велики кашаљ тешка болест те да клиничка слика обољелих траје дуго и није нимало безазлена.

- Кинези су ту болест назвали “стодневни кашаљ”, јер траје изузетно дуго. У акутној фази, када је клиничка слика тешка, кашаљ се појављује у налетима, дјеца се зацењују, губе дах, остају без кисеоника и често завршавају на респиратору. Грозно је када то гледате и сигуран сам да родитељима, када би то само једном видјели, не би пало на памет да не вакцинишу дјецу - казао је Бокоњић за “Глас”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана